Politik

Fallande oljepriser, kommer Putin att få problem under våren?

Tags: ,

Kremlin

Vladimir Putin har varit på offensiven det senaste året, vilket dock inte betyder att allt är väl med Ryssland. Snarare tvärt om. Med fallande oljepriser och USA:s och EU:s sanktioner så gör det allt sämre för den ryska ekonomin, och man kan inte längre utesluta demonstrationer till våren.

Owen Matthews skriver i Newsweek: Restless in Russia: The Kremlin Braces for a Possible Spring of Discontent

Predicting a coming Russian revolution has been a favorite hobby of Russia watchers for years now. But since President Vladimir Putin’s annexation of Crimea in March 2014, the doomsaying has intensified, as plunging oil prices and Western economic sanctions wreak havoc on the Russian economy. Yet even though the ruble has lost over half its value, inflation has risen from 5 percent to 16 percent and Russians’ purchasing power has dropped to 1990s levels, Putin’s approval ratings have so far remained close to a near-miraculous 80 percent thanks to a heady mix of military adventures and a barrage of patriotic propaganda.

There are gathering signs, though, that the Kremlin is bracing for a possible end to this period of national togetherness and is preparing for a possible wave of unrest. “If 2014 was the year that Russia went rogue, 2015 was the year that the costs of that course became manifest for Russians,” wrote Brian Whitmore recently on U.S.-funded Radio Liberty’s influential The Power Vertical Blog. “And next year should be when we learn whether Vladimir Putin’s regime will be able to bear those costs.”

Vilket inte als vore dumt för vare sig EU eller den ryska befolkningen.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Fallande oljepriser, kommer Putin att få problem under våren?

  1. Johnny

    Det som är bäst för Europa är vänskapliga förbindelser med Ryssland, ekonomiska, politiska och kulturella. Om EU är ett fredsprojekt varför är inte Ryssland med? Europas största land är inte med i EU. EU väljer att sanktionera Ryssland när USA genomför en blodig och olaglig statskupp i Ukraina, ut med demokratiskt vald ryssvänlig president och in med USA vänlig regering. Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och Ukraina har USA härjat och förstört, sponsar ISIS och Al queda. Det är USA och NATO som står för dagens krigshärjningar.

    Självklart drabbas alla oljeexporterande länder av lågt oljepris. Norge går på knäna och har mycket sämre ledarskap än Ryssland även om det inte är lika dåligt som det svenska, kommer Norge också att gå under? Saud Arabien? Venzuela? Det är inte Ryssland som ägnar sig åt olagliga krig och regime change, utan USA och det är inte första gången.

Comments are closed.