Politik

Det olycksbådande mötet i San Jose: NSAs angrepp mot Silicon Valley-företagens end-to-end encryption

När president Obama gav NSA grönt ljus att gå bakom ryggen på Silicon Valley-företag som Apple, Google, Facebook, Twitter och andra IT-företag som Microsoft, avlyssna deras datormoln så kom det som en blixt från klar himmel.

Silicon Valley-företagen hade naivt trott att dom inte bara behövde kryptera datan till och från datormolnen, men inte inne i själva datormolnen. Något som Obamaregeringen utnyttjade för att massavlyssna hela det amerikanska folket plus resten av världen på ett sätt som var långt värre än vad Ed Snowden tidigare hade avslöjat

För att säkra sina kunders data så införde därför IT-företagen något som kallas end-to-end kryptering som varken NSA, Kina, svenska FRA eller terrorister kan bryta. Och ända sedan den dagen har Obama-regeringen varit på offensiven för att tvinga till sig den krypterade information i datormolnen genom s.k. baldörrar. Med benägen draghjälp från bl.a. Hillary Clinton.

Vitsen med end-to-end kryptering är att Apple, Google och de andra IT-företagen inte kan ge NSA tillgång till sådna information ens om man skulle vilja. Det är därför som NSA nu kräver att man river upp end-to-end eller stark kryptering och återinför svag kryptering som skulle ge NSA en bakdörr in till den information dom idag inte har tillgång till.

Nu har NSA och Obamaadministrationen krävt ett möte med IT-företagen i Silicon Valley, som just har hållits och som Danny Yadron och Julia Carrie Wong beskriver i Guardian:
Silicon Valley appears open to helping US spy agencies after terrorism summit
Obama administration acknowledges ‘complicated first amendment issues’ after top counter-terrorism officials traveled to California to woo technology executives from companies including Apple, Facebook and Twitter

It wasn’t all agreement. At another point, Apple’s chief executive Tim Cook told the government it needs to state publicly that it supports strong encryption. Over the past year, Apple has faced repeated attacks from the FBI for selling products that, officials say, criminals could use to communicate in secret.

Other technology companies present included LinkedIn, DropBox, YouTube, Yahoo and PayPal.

This was not the first time such a senior delegation has traveled to Silicon Valley, but the attempt by America’s leading counter-terrorism officials to court tech executives was an unusual sight.

Flanked by Secret Service agents, secretary of homeland security Jeh Johnson and McDonough smiled as they popped out for a Starbucks run about 20 minutes before the scheduled 11am start of a meeting in San Jose, California.

Silicon Valley-tidningen Mercury News skriver på ledarplats om mötet och de fundamentala frågor om medborgerliga rättigheter som nu kommer att avgöras: Mercury News editorial: Electronic snooping by NSA won’t stop ISIS Mercury News Editorial

It’s increasingly clear since the Paris terrorist attacks that the future of Americans’ privacy is largely in Silicon Valley’s hands.

Valley leaders such as Apple’s Tim Cook, and Alphabet/Google’s Larry Page, Sergey Brin and Sundar Pichai are going to need the technology community’s full support to ward off political pressure from the FBI and NSA, who want government access to encrypted data on mobile devices.

The United States needs to aggressively pursue terrorists. But it must not allow emotions of the moment to result in an ill-conceived security policy undermining not only Americans’ privacy but also the success of the nation’s driving industry.

Apple and Google are on the spot because they have crafted what is known as end-to-end encryption, which doesn’t allow the government access to data even with a warrant.

This might be worrisome if the NSA and FBI’s snooping on electronic communications was effective in preventing terrorist attacks. It’s not. The White House-appointed review group reached that conclusion in 2014 after studying 225 terrorism cases inside the United States since 9/11. An independent study by the New America Foundation confirmed the findings. The president, FBI and NSA have yet to offer an argument, let alone evidence, showing otherwise.

35 400 människor dödades på USA:s gator och vägar år 2014 medan över 33 000 sköts ihjäl. Till det kan vi lägga till alla amerikaner som rökte och åt ihjäl sig och som helt i onödan dog av andra orsaker och vi får säkert en siffra på över 100 000 liv som skulle ha kunnat räddas om myndigheterna bara ville. Men det vill man inte, det är helt OK.

Obama-regeringen skulle kunna kräva massavlyssning för att avslöja amerikaner som planerade nästa masskjutning eller som dricker och kör bil. Men det vill man inte. Det är man helt ointresserad av.

Men när 14 personer dör i en terrorskjutning i San Bernadino ja då kräver NSA tillgång till alla amerikaners kommunikationer. Det är som man säger skillnad på folk och folk.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA

3 thoughts on “Det olycksbådande mötet i San Jose: NSAs angrepp mot Silicon Valley-företagens end-to-end encryption

  1. ~Charmkvarken~

    Nixon fick avgå efter Watergate. Obama sitter kvar efter ”Silicongate”. Tiderna förändras och vi med dem.

    1. Lennart

      ~Charmkvarken~,inte bara det, Daniel Ellsberg släppte Pentagon Papers 1971 och kunde stanna i USA. Ed Snowden avslöjade president Obamas massavlyssning och hade fått livstids fängelse om han inte hade lyckats fly i tid.

Comments are closed.