Politik

Ett annat New York: kampen om bredband för de fattiga

Bronx Wi-Fi Event

Det finns två helt olika USA, eller egentligen så finns det hur många olika slags USA som helst.
I The Nation, USA:s främsta progressiva – vänster- tidskrift som grundades så redan 1865, och som uppmärksammar sociala problem för USA:s fattiga människor, problem som man sällan hör något om i den svenska pressen, så skriver Maya Wiley skriver om kampen för att New Yorks fattiga ska få tillgång till bredband, utan vilket man inte kan existera i dagens USA, lika litet som i dagens Sverige. En kamp som New Yorks borgmästare Bill De Blasio är engagerad i: Broadband City: How New York Is Bridging Its Digital Divide
After two years in office, the de Blasio administration has made bold moves to make the Internet accessible for all New Yorkers.

Few would debate that the information superhighway is both an on-ramp and HOV lane for the global economy. Whether a resident needs to get online to access homework or supplemental educational tools, to search for a job or start a business, broadband is a necessity. Most may not realize how many can’t afford it. Jillian Maldonado, a South Bronx single mom who was earning $300 a week as an Avon representative is an all-too-familiar victim of the digital divide. After a long day, she would come home, make her young son dinner, and then take him past the check-cashing store, a small grocery, and the occasional drug dealer to get to the library to get him online to do his homework.

A family that doesn’t know how it will make its monthly rent payment may not have $75 a month for in-home broadband, let alone a computer. More than a third of low-income New Yorkers still do not have broadband at home. It’s why this year, for the first time in the history of the city, we added a broadband category to the capital budget and pledged $70 million over the next 10 years towards free or low-cost wireless service for low-income communities. These investments are part of the mayor’s aggressive approach to expanding broadband access.

There is no off-roading to solve income inequality for people of color. They must have broadband. And the solutions for neighborhoods where most residents struggle to make ends meet require accountability and fair play by large telecommunications firms.

Det skulle onekligen vara intressant om någon akademiker på hugget vore intresserad av att jämföra de olika bilder som presenteras av enorma staden New York i den svenska och amerikanska pressen. En sak som jag t.ex. inte tror är känt i Sverige är den nidbild av New York som existerar i det röda eller republikanska USA i Mellanvästern och kanske speciellt sydstaterna.

En bild som helt skiljer sig från den svenska idylliska bilden av den attraktiva och spännande världsstaden New York med Times Square, Fifth Avenue och Broadway, i vilken en majoritet av alla storstadssvenskar inte skulle tveka en ögonblick att bosätta sig. I alla fall om man får tro DN. Fast kanske inte utan bredband.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Ett annat New York: kampen om bredband för de fattiga

 1. San

  Man vet att din New York-bild inte är särskilt uppdaterad när du envisas med att pladdra på om Time Square, Fifth Avenue och Broadway. Hur är din Stockholmsbild, tror du att det hänger swingpjattar och snajdare på Nalen?

  1. Lennart

   San, givetvis en schablonbild av New York. Hur skulle en modernare schablonbild av dagens New York se ut?

   1. San

    Den typiska NY-beundrande Sverigeturisten åker till Williamsburg i Brooklyn, det är det är mest inne att bo just nu. Shoppa gör man i SoHo. Time Square åker ingen till och glamoröst är det verkligen inte.

    1. Lennart

     San, tack, SoHo känner jag till och där har jag även varit, men Williamsburg har jag skam till sägandes aldrig ens hört talas om, där ser man.

 2. Magnus Bäck

  Åja, nog rapporteras det om problem med fattigdom i USA även i svenska medier. Har dock inget minne av något sådant reportage om just New York men jag vet inte om det är något särskilt intressant med den staden i det avseendet. Kanske att New York i likhet med många europeiska städer men till skillnad från många amerikanska har många välbärgade boende centralt och med fattiga utåt kanterna.

Comments are closed.