Politik

San Francisco: kontorshyrorna passerar dom på Manhattan, USA:s dyraste.

Fline

Det är inte första gången som kontorshyrorna i San Francisco passerar dom på Manhattan, och därmed blir USA:s dyraste. Men det visar helt klart hur glödhet IT-industrin är just nu. betydligt mer intressant är att IT-industrin nu långsamt börjar förflytta sig österut och in i problemstaden Oakland öster om San Franciscobukten. En trend som kanske kan ge hopp till den afroamerikanska befolkningen i Oakland.

Nick Wingfield skriver i New York Times: San Francisco Office Rents Pass Manhattan as Most Expensive in Country

Move over Manhattan: Office rents in San Francisco have eclipsed those in New York’s costliest borough as the most expensive in the country.

A combination of the booming technology sector and tight supply of commercial real estate propelled average office rents that San Francisco landlords are asking for to $72.26 a square foot in the fourth quarter of last year, edging out the $71.85 a square foot in Manhattan, according to a new report from CBRE Group, a commercial real estate services and investment firm. The prices in San Francisco rose 14 percent last year, compared with 7 percent in Manhattan.

Not since the original Internet gold rush more than a decade and a half ago has the price of office space in San Francisco surpassed that of Manhattan, long the country’s most expensive commercial market. San Francisco’s supremacy back then proved short-lived, as the bursting of the dot-com bubble in 2000 wiped out many start-ups. The era of social media and sharing economy companies has brought a flood of technology companies back to San Francisco, including icons like Twitter, Uber and Airbnb.

Framtiden får utvisa. Men om IT-industrin verkligen satsar på mer mångfald så skulle Oakland vara platsen där man kan bevisa att man menar allvar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien