Politik

Bostadsbrist och innovativa miljonprogram i Sverige och San Francisco

IMG_6688

När Sverige nu satsar på folkökning och vi har fått över 200 000 nya innevånare på enbart de senaste 12 månaderna, så undrar man var alla de här människorna ska bo? Det behöver ju ett enormt nytt miljonprogram för att klara av så många nya innevånare. Vilket är orsaken till att Elisabet Anderssons artikel i dagens SvD är så intressant. Inte minst för att San Francisco och Silicon Valley står inför en liknande kris, och kan ha nyckeln till hur man ska klara av ett sånt massivt nationellt projekt: Innovationerna som kan lösa bostadskrisen. Sverige har återigen en akut bostadskris. Situationen kräver innovativa och hållbara lösningar. Och kanske finns inspiration att hämta i 1900-talet.

En lärdom från då är att byggande måste handla om mer än att på ett rationellt sätt ge människor tak över huvudet i ensartade strukturer.

Miljonprogrammet har länge väckt starka känslor. Men i dag kan detta bostadsbyggande, med sina brister och förtjänster, betraktas med mer nykter blick.

I dag står vi åter inför ett storskaligt bostadsbyggande. Frågan är var, hur, med vilka medel och med vilka vinster bostäderna ska byggas.

Erik Stenberg tror att många av de nya husen kan byggas just där byggkranarna restes för 50 år sedan.

– Miljonprogramsområdena är inte färdigbyggda. Där finns en enorm potential, med färdig infrastruktur, säger han och tillägger att en förändrad syn på miljonprogrammet också ökar byggbranschens vilja att söka sig dit.

För det handlar ju inte enbart om att bygga en massa bostäder utan också, som Elisabet Andersson också skriver om stadsplanering. Och, som hon inte tar upp, om vilka jobb som dessa människor kommer att ha. För idag så blir alltfler jobb dator-baserade och kan därför skötas hemifrån och på distans. Jag jobbar t.ex. själv på distans med människor i Austin, Raleigh, Oregon, Toronto, Israel, Nederländerna, England, osv. Och det går hur bra som helst.

Så tillgång till ett supersnabbt bredband och lokala kontor där man kan hyra in sig om man vill lämna sin våning några gånger i veckan är ett måste.

Men det handlare om mycket mer än så. För den senaste flugan nu är s.k. smarta städer där hela stan förses med miljoner sensorer som kan mäta allt från trafikflöden till miljögifter och energiförbrukning. Så istället för att bara tänka på nya bostäder så bör bostadsbyggande bli en del av det smarta stadskonceptet. Och det är i sin tur en del av Sakernas Internet med smarta vägar och gator och smarta allting.

Här i Silicon Valley har de nyaste bostadshusen ingenting gemensamt med de som byggdes för bara några decennier sen. Nya material, ny stadsplanering och inte minst nya arbetsformer har fört stadsplaneringen och bostadsbyggandet framåt.

Så vilka modeller man än antar för att lösa den nya bostadsbristen i Sverige så bör man jobba ihop med framför allt Tyskland men också Silicon Valley och San Francisco och även Vancouver som på senare tid har haft en mycket stor folkökning.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Bostadsbrist och innovativa miljonprogram i Sverige och San Francisco

  1. Johnny

    Frågan är väl vem som skall betala alla bostäder till alla arbetslösa migranter varav hälften aldrig kommer att jobba i Sverige utan blir livstidsförsörjda av svenska skattebetalare.

    Det hade varit betydligt billigare och bättre att anvisa alla migranter till flyktingläger i närområdet, då hade vi kunnat hjälpa 100 gånger fler och slippa ALLA integrationsproblem i Sverige som mord, misshandel, gruppvåldtäckter, sexattacker, bilbränder, skolbränder, arbetsbrist, bostadsbrist, vårdbrist, etc. Det finns 57 muslimska länder för muslimer att migrera till så det finns ingen anledning för kristna/sekulära Europa att ta emot några muslimer alls och vi kan alla se hur dåligt det fungerar.

    Boverket vill bygga 900.000 slumbostäder till alla fattiga i Sverige:
    http://cornucopia.cornubot.se/2016/01/boverket-vi-behover-bygga-slumghetton.html

Comments are closed.