Politik

Det ödesdigra kryptografi-mötet i Silicon Valley: President Obama på krigsstigen mot IT-industrin

San Jose City Hall

San Joses futuristiska rådhus.

President Obama har gett NSA och USA:s gigantiska säkerhetsapparat order om att sätta press på IT-företagen i Silicon Valley att öppna sina datormoln till NSA och CIA så att alla persondata som idag är krypterade kan läsas av USA:s spioner. Det här är något som kommer att få katastrofala konsekvenser för alla amerikaner men också för USA:s ställning i världen. Om president Obama kan driva igenom sina krav på Silicon Valley-företagen att riva upp sin end-to-end kryptering som garanterar personintegritet för alla som använder datormolnen och istället get NSA bakdörrar in till all persondata som överhuvudtaget finns, så skulle det innebära slutet på det öppna amerikanska samhället.

W.J. Hennigan, Paresh Dave och Tracey Lien skriver i Los Angeles Times: Washington raises pressure on Silicon Valley in fight against terrorism

The White House raised the pressure on the tech industry Friday to help rein in terrorism, dispatching top national security officials to Silicon Valley and announcing the creation of a task force to help prevent extremist groups from using social media to radicalize and mobilize recruits.
……
Although the tech industry says it wants to help, it’s reluctant to give away private information and data to government agencies, arguing that doing so fosters user distrust and raises the risk of hacker attacks.
……
Tech firms have also been adamant about the need to protect consumer data, much of it shielded with increasingly sophisticated encryption tools.

“The tech community has been pretty clear it’s not going to give the government a free pass on these things,” said Tanya Forsheit, a partner at the law firm BakerHostetler who specializes in privacy and data protection. “I don’t think that most tech companies are inclined to just give in.”

Apple Chief Executive Tim Cook has repeatedly said that the iPhone maker has never worked with any government agency in any country “to create a back door in any of our products or services.”

Det gräsliga är att Obama inte är ensam om sina krav, som också stöds av Hillary Clinton, och givetvis av alla republikaner.

Det återstår att se hur hårt Silicon Valley-företagen med Apples Tim Cook i spetsen kommer att kämpa emot de här fasansfulla kraven.

Som jag skrev igår så dödades 35 400 människor på USA:s gator och vägar år 2014 medan över 33 000 sköts ihjäl. Till det kan vi lägga till alla amerikaner som rökte och åt ihjäl sig och som helt i onödan dog av andra orsaker och vi får säkert en siffra på över 100 000 liv som skulle ha kunnat räddas om myndigheterna bara ville. Men det vill man inte, det är helt OK.

Obama-regeringen skulle kunna kräva massavlyssning för att avslöja amerikaner som planerade nästa masskjutning eller som dricker och kör bil. Men det vill man inte. Det är man helt ointresserad av.

Men när 14 personer dör i en terrorskjutning i San Bernadino ja då kräver NSA tillgång till alla amerikaners kommunikationer. Det är som man säger skillnad på folk och folk.

Det här visar en sida av Barack Obama som ingen hade anat existerade.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA