Politik

Steg i rätt riktning, beduiner och IT i Israel vittnar om framtida möjligheter

Tel Aviv at 100

Tel Aviv

Den israeliska IT-industrin är en av världens främsta, till stor del genom sitt nära samarbete med Silicon Valley och amerikanskt riskkapital.

Men det finns två grupper som inte får ta del av arbetsmöjligheterna i den israeliska startupindustrin, och det är först de palestinier som bor i själva Israel och som har Israeliskt medborgarskap och sen också palestinierna i de ockuperade territorierna.

Istället för att utlokalisera jobb dit så föredrar de israeliska IT-företagen att utlokalisera till Indien. Så gott som enbart av politiska skäl.

Men som Isabel Kershner skriver i New York Times så finns det nu ett program på gång för att ge beduiner och ett antal israeliska palestinier chansen till jobb inom den israeliska IT-sektorn: All-Bedouin Tech Company Hints at Shift in Israel

Hundreds of Arab citizens graduate from colleges every year with qualifications for high-tech work, but few have found jobs in their field. Of about 284,500 technology workers in Israel in 2013, only 1.3 percent were Arab, according to the Central Bureau of Statistics.

Hoping to address the imbalance, the Ministry of Economy introduced a three-year program in 2015 with the goal of placing 1,000 Arab graduates in the high-tech work force. “They can then open doors for their friends,” said Michal Tzuk, the director of employment regulation at the ministry. “We are trying to create an ecosystem.”

Two organizations, ITWorks and Tsofen, won bids to operate the program, which trains and helps place Arab graduates in tech companies. According to the ministry, 225 people have been placed at leading software companies like Amdocs and Check Point, and at the Israeli branch of Intel, the multinational chip maker, since the program was started early last year.

Ett steg som om det tillåts fortsätta skulle göra mer för fred än något annat. Och som på sikt också skulle ge de ockuperade palestinierna den kunskaper de behöver för att etablera sig som en självständig nation utan inblandning från några “bosättare”.

Det litet steg i rätt riktning.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien