Politik

Demokrater och deras liv i Alabama, USA:s mest republikanska delstat?

Vulcan's View  [explore 2-2-14]

Att USA aldrig har varit så politiskt splittrat är känd sedan länge. Men hur ser det ut i verkligheten, nere på marken så att säga? Jag känner IT-människor so har flyttat från Silicon Valley för att dom inte gillar “livsstilen” här. En av dom flyttade till Atlanta och den andre till Texas.

Och hur är det att leva som demokrat i Sydstaterna, speciellt i södra Alabama, ett av de mest konservativa områdena i USA som överhuvudtaget finns?

Ron Hoffman skriver i New York Times: How to Be Liberal in Lower Alabama

Never in recent memory has it been so acrimonious. When I returned South in 1996, after living for 20 years in New York City, the right emphatically outnumbered the left but, except at the extremes, there was a measure of respect. In the Clinton-Dole matchup that fall, a Clinton ’96 button provoked vigorous discussion across political lines. Clinton ’16 will generate vitriol.

After Alabama supported John F. Kennedy for president in 1960, the first election I remember as a child, I watched as my state’s majority, mostly white, shifted rightward in the aftermath of the civil rights ’60s — on through the Reagan ’80s, the Christian right ’90s and the Tea Party ’00s. Blue Dog Democrats, conservatives who provided a bridge to the right, largely disappeared, and Republican moderates became an endangered species. As an old lion of the local G.O.P. establishment confided to me at a holiday party: “If Trump or Cruz gets the nomination, you might find me in Hillary’s camp.”

Meanwhile, agreeing to disagree has gone the way of the quill pen. When Mr. Cruz, speaking at a rally 10 minutes up the road from me, began to reflect on what he’d do on his first day in office, someone reportedly shouted from the crowd: “Put Hillary in jail?”

Men Alabama består inte bara av republikanska lantisar. Nasa har en stor anläggning i Huntsville och det finns säkert svenska vetenskapsmän som bor eller har bott där nere.

Ett bra exempel på hur fientliga de två politiska lägren i USA har blivit under de senaste decennierna. Frågan är bara om det någonsin kommer att bli bättre?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien