Politik

USA-valet, varför det är så viktigt att Bernie Sanders nu är hack i häl på Hillary Clinton

Alla vet eller säger sig veta att Bernie Sanders aldrig skulle kunna slå Donald Trump eller Ted Cruz och att en röst på honom är bortkastad. Trots att Bernie Sanders nu ligger hack i häl på Hillary Clinton i Iowa, med två och en halv vecka kvar till det demokratiska primärvalet i Iowa.

Men det finns en viktig orsak till att det är så viktigt att Bernie Sanders vinner i Iowa. Och för att se orsaken måste vi gå tillbaks till Howard Deans presidentkampanj 2004. Precis som Barack Obama och Bernie Sanders var nämligen Howard Dean en kandidat som nådde ut till miljoner unga amerikaner och fick dom att engagera sig för demokraterna. Och inte nog med, han lockade över mängder med Internetkunniga programmerare och fick dom att skriva appar. Och många av dessa unga människor har fortsatt som demokratiska väljare. Och inte minst hjälpt andra demokratiska kandidater med sina Internetkunskaper.

Hillary Clinton representerar etablissemanget, de rikaste en procenten och Wall Street. Hon må vara hur välmenande som helst men hon kommer aldrig att förändra USA ens om hon skulle vinna presidentvalet. Och vi vet idag att hon inte har lyckats nå ut till unga amerikanska kvinnor som inte anser sig ha något gemensamt med henna. Och för vilka det inte är speciellt viktigt att en kvinna vinner presidentvalet. Det är en helt annan sak med de fyrtiotalistiska kvinnorna, men röstar redan på demokraterna.

Så att unga Iowa-innevånare nu flockas till Bernie Sanders är oerhört viktigt för demokraterna, oavsett vem som vinner.

Issie Lapowsky skriver i New York Times:
Sanders’ New ‘Prove Them Wrong’ Site Rallies Teen Voters

Eight years later, the Sanders campaign is hoping to mobilize the same generation against the same opponent, and early signs show that strategy may be working. Sanders amassed a massive national following of young, digital-savvy supporters on platforms like Reddit—and now, in Iowa, he’s steadily advancing. A new Quinnipiac University poll of likely Caucus-goers released today shows Sanders ahead of Clinton in Iowa for the first time.

This surge reflects the Sanders campaign’s apparent success in stirring up enthusiasm among Iowans who may not be steadfast caucus-goers. By shaking up the population of potential participants in this year’s caucus—which includes driving the youth vote—the Sanders campaign is also shaking up the odds.

De flesta tror idag att Hillary Clinton kommer att vinna primärvalen och bli demokraternas presidentkandidat. Men Hillary Clinton kommer inte att locka speciellt många nya väljare till det demokratiska partiet. Han har varit med för länge har aldrig uträttat något synligt, och har alltför många skandaler under bältet.

Är hon bättre än Ted Cruz eller Donald Trump, säkert. Men hon ligger så mycket till höger om Obama att hon luktar etablissemang ut i fingertopparna, det är dom som finansierar hennes presidentkampanj, inte småspararna, hon kommer att förvalta USA istället för att förnya det amerikanska samhället.

Bernie Sanders har den vision för ett helt annorlunda USA som Hillary Clinton saknar. Det är därför det är så viktigt att Bernie Sanders vinner i Iowa.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “USA-valet, varför det är så viktigt att Bernie Sanders nu är hack i häl på Hillary Clinton

  1. Johnny

    “Hillary Clinton representerar etablissemanget, de rikaste en procenten och Wall Street. Hon må vara hur välmenande som helst men hon kommer aldrig att förändra USA ens om hon skulle vinna presidentvalet.”

    Det är helt korrekt bedömning enligt mig med. Alla vill vinna Iowa för att få en bra start även om det inte är avgörande för utgången.

    Föredrar verkligen rena personval till verkställande makten även om valkampanjen i USA är väl lång.

  2. San

    Det är helt ointressant vem som vinner i Iowa, oavsett parti, fascinerande irrelevant delstat som det spenderas allt för mycket tid på.

Comments are closed.