Politik

AliCloud, Kina tar upp jakten på USA:s datormoln

Datormolnen är globaliseringens ryggmärg, dagens motsvarighet av västra stambanan och de stora containerfartygen som har gjort den moderna högteknologiska världen möjlig. Och datormolnen domineras idag helt av amerikanska företag som Google, Microsoft, Apple, IBM osv.

Men när jag träffade en grupp kinesiska företagare i fredags så fick jag upp ögonen för hur viktigt Kinas datormoln Alicloud/> är. Kina kan som supermakt tillåta amerikanska datormoln att dominera dess egen ekonomi och satsar nu start på Alicloud. Som enligt mina sagesmän används av de flesta kinesiska företag.

Alicloud är skapat av Jack Mas e-handelsföretag Alibaba som nu siktar in sig på Amazons datormoln, bl.a. genmom att bygga ett andra datorhall i Silicon Valley

Mer om Alicloud på den här länken.

Det tragiska är att EU verkar vara helt ointresserat av att ge sig in på den här marknaden och nöjer sig med att använda USA:s moln.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien