Politik

Margot Wallström får stöd från Israel, men inte ett pip från Birgitta Ohlsson

UN Special Representative on Sexual Violence in Conflict

Att en utrikesminister i ett EU-land tar upp Netanyahuregeringens dödsskjutningar av palestinier är något som retar gallfeber på Binjamin Netanyahu. Och nu efter Kommunal-skandalen så försöker man göra vad man kan för att få Margot Wallström fälld av Alliansen.

Det är dock osannolikt om Alliansen har tillräckligt på fötterna för att få Wallström prickad, hur gärna Jan Björklund än skulle vilja .

Mer intressant är att Birgitta Ohlsson, som i många år har varit Netanyahuregeringens och ockupationens främsta talesperson i riksdagen inte med ett ord har tagit upp frågan om de israeliska avrättningarna. Hon verkar vara oförmögen till den minsta kritik av den israeliska regeringen. Trots att det faktiskt finns personer inom hennes parti som inte alls är så okritisk till ockupationen som hon själv.

Gabriel Cardona Cervantes skriver i SvD: Israelisk debattör: “Wallström är som Palme”. Hon kallas för antisemit och påstås tillhöra en politisk elit. På knappt en vecka har utrikesminister Margot Wallström hamnat i hetluften efter att både ha dragits in i en diplomatisk kris och en bostadsskandal. Men mitt i kritikstormen finns det en israelisk röst som stödjer Wallström. – Hon påminner mig om Olof Palme, säger fredsaktivisten Gideon Levy.

Journalisten, fredsaktivisten och årets Palmepristagare Gideon Levy skrev i morse på den israeliska nyhetssajten Haaretz att Wallström är en av de återstående ministrarna i världen som har ett samvete. När SvD kontaktade honom för att förklara mer hördes idel lovord.

– Wallström är modig, självständig och moralisk. Hon säger verkligen den riktiga sanningen. Hon krävde en utredning av skjutningarna i Israel, vilket är något som borde ha kommit från Israel, inte från Sverige. Här bryr de sig inte om de här dagliga avrättningarna för alla är hjärntvättade och lever i en sådan förnekelse. Men åtminstone Wallström belyser den här frågan. Vem annars skulle göra det?

Att det finns Israeler som stöder Wallström liksom att det finns Israeler som är emot ockupationen är inte något man läser speciellt mycket om i svenska medier. Och något som Jan Björklunds “Liberaler” ens verkar känna till. Kanske dags för en generationsväxling från Birgitta Ohlsson till någon som är mer insatt i situationen i dagens Israel och som också bryr sig aldrig så litet om palestinierna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Margot Wallström får stöd från Israel, men inte ett pip från Birgitta Ohlsson

  1. Christer W

    Av det jag kan se så har inte Margot Wallström gjort något felaktigt, så det mesta tyder på att den frireligiösa maffian i sverige har egna intressen och även springer israels ärenden.
    Damen är tuff och har ganska hårda nypor och jag kan tänka mig att det finns folk på ud som spelar under täcket och är med i den religiösa maffian och har nepotismintressen. Intressen som Wallström inte har.

    1. Lennart

      Christer, det ser onekligen ut som om Alliansen nu ser sin chans att fälla den förhatliga Wallström och få regeringen Löfven på fall. Jag tror inte att dom kommer att lyckas.

Comments are closed.