Politik

Caltech, Fred Hoyle, kosmologi och den nionde planeten

Pasadena

Pasadena

På 1950-talet var privatuniversitetet Caltech, eller California Institute of Technology i Pasadena i södra Kalifornien ett av världens främsta centrum för kosmologi, forskningen om universums struktur och ursprung. Och orsaken till att Caltech har varit så framstående på kosmologi-området är att universitetet äger och driver Palomar-observatoriet på Mount Palomar i närheten , som tillsammans med Lickobservatorier här i Silicon Valley som jag kan se från mitt hus, ett av världens stora observatorier. Även om dom idag inte längre är lika framstående på grund av nattljuset från Los Angeles och Silicon Valley

Hittills har vetenskapsmän från CalTech totalt vunnit 35 Nobelpris.

Slutet på 1940 och hela 1950-talet var CalTechs glansperiod och orsaken till att jag vet det att den engelska kosmologen Fred Hoyle, som skrev den mästerliga scifi-romanen Det Svarta Molnet, vistades där av och an, och det var där han inte bara fick inspirationen till Det Svarta Målet utan också till sin geniala fast felaktiva teori om universums uppkomst Fred Hoyle har själv skrivit om sin tid vid CalTech .

Kimm Fesenmaier skriver på Cal Techs hemsida om den intressanta hypotesen att det finns en nionde planet Caltech Researchers Find Evidence of a Real Ninth Planet – See more at: http://www.caltech.edu/news/caltech-researchers-find-evidence-real-ninth-planet-49523#sthash.5PDAPcih.dpuf

Caltech researchers have found evidence of a giant planet tracing a bizarre, highly elongated orbit in the outer solar system. The object, which the researchers have nicknamed Planet Nine, has a mass about 10 times that of Earth and orbits about 20 times farther from the sun on average than does Neptune (which orbits the sun at an average distance of 2.8 billion miles). In fact, it would take this new planet between 10,000 and 20,000 years to make just one full orbit around the sun.

The researchers, Konstantin Batygin and Mike Brown, discovered the planet’s existence through mathematical modeling and computer simulations but have not yet observed the object directly.
– See more at: http://www.caltech.edu/news/caltech-researchers-find-evidence-real-ninth-planet-49523#sthash.5PDAPcih.dpuf

När, eller kanske det är säkrast att säga om, man hittar den nya planeten så tycker jag att man bör kalla den Hoyle. Och boken det Svarta Molnet som finns på många svenska bibliotek rekommenderas.

Pressklipp:
DN, SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien