Politik

USA: det allt extremare republikanska partiet och dess hot mot världsfreden

A little girl seeks inspiration in front of the statue of Abraham Lincoln

Det är svårt att tro att USA:s republikanska parti en gång leddes av Abraham Lincoln och befriade USA:s slavar. Idag är partiet ett ytterlighetsparti, med politiker som som Ted Cruz, Ben Carson, Mike Huckabee, Marco Rubio och Rick Santorum, för att inte nänma Bobby Jindal, Scott Walker, och Donald Trump. Partiet stöds av miljoner amerikaner som sällan kommer till tals i svenska medier, många av dom fattiga arbetare som är medlemmar av den kristna höger. Och därför röstar emot sina egna ekonomiska intressen.

Republikanerna kan mycket väl komma att vinna presidentvalet i november, och världen skulle i så fall se ett rent otäct USA tona fram. Även om en president Ted Cruz eller Donald Trump skulle möte motstånd från en tunn men ändå demokratisk majoritet i Senaten.

Thomas B Edsall skriver i New York Times: The Price of Republican Orthodoxy

Not only are gun rights sacrosanct, there are conservative prohibitions against the acknowledgment of climate change; opposition to abortion is mandatory; immigration reform is rejected; and top priority goes to tax cuts.

In a successful effort to secure compliance, the right has institutionalized enforcement through such groups as Americans for Tax Reform, Freedom Works, the Club for Growth and the network of national and local Tea Party organizations. These watchdog groups ensure that Republicans toe the line, ready to foster — and finance — primary challenges against those who deviate from the party line.

There are adverse consequences for the nation in adherence to doctrinal conservatism.

In two votes on Nov. 17, 2015, for example, Senate Republicans voted by identical 49 to 3 margins to disapprove a proposed E.P.A. regulation of carbon pollution emissions and an E.P.A. regulation of greenhouse gas emissions. Two weeks later, House Republicans voted 231 to 10 to disapprove the greenhouse gas regulations and 231 to 2 to disapprove the carbon pollution emission guidelines.

Men eftersom republikanerna har en sammanhållning en ett politiskt engagemang som demokraterna saknar, så finns det inga tecken på att partiet skulle bli mindre radikalt. Snarare tvärt om.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “USA: det allt extremare republikanska partiet och dess hot mot världsfreden

 1. Johnny

  Världen har redan sett ett otäckt USA sedan George Bush, Obama och Clinton som jublar av förtjusning när Kadaffi mördas, hon är total psykopat. Trump har bästa visionen för USA, hoppas han vinner.

 2. San

  Hillary vinner två raka vak, på vägen splittras Republikanerna i två partier. Kanske blir det en independent redan i år och troligtvis även 2020, runt det byggs något nytt.

  GW Bush blev Republikanernas sista President.

  1. Lennart

   San: ett helt trovärdigt alternativ, utom att Bush blir Republikanernas sista President. Men en fråga som jag har är vem och hur republikanska partiet kommer att reformeras. För om demokraterna vinner presidentvalet så bör någon inom det republikanska partiet rimligt vis försöka inleda ett reformarbete.

   1. San

    Det republikanska varumärket är så förstört att det är svårt att se hur de ska rädda det. Särskilt som den radikala falangen av partiet knappast försvinner.

    Reformarbete tror jag är omöjligt, de inledde reformarbete efter 2012 som slängdes i sjön av Trump. Med tanke på hans framgång så kommer det att dyka upp en liknande kandidat varje val för överskådlig framtid.

    1. Lennart

     San, jag kan inte annat än hålla med. Vi får se hur det går i kongressvalen, om partier går framåt eller backar. Jag har inte sett de senaste prognoserna. Om dom skulle tappa i Representanthuset så skulle det vara en signal till att allt inte står rätt till. I Senaten kommer dom antagligen att tappa ett par platser, men knappast fler. Vi får se, spännande kommer det i varje fall att bli.

Comments are closed.