Politik

Putin likviderar och förhandlar men försöker han samtidigt göra sig av med Assad?

Tags:

March to Support the criminal Bashar al-Assad

I Vladimir Putin har ryssarna och världen i övrigt fått en envåldshärskare med tankegångar och Fingerspitzengefühl som för tankarna tillbaks till Sovjetunionen på 30-talet.

Han misstänkts starkt för att ha låtit sina agenter mörda dissidenter som Alexander Litvinenko och Boris Nemtsov, bara två av ett antal personer som har mördats, dött eller skjutits ihjäl under mystiska omständigheter i Putins Ryssland: Alexandr Bednov, Evgeny Ischenko, Alexey Mozgovoy, Pavel Dryomov, Mikhail Lesin Aleksandr Shushukin och sist men inte minst GRU-generalen Igor Sergun.

GRU-generalen Igor Sergun som dog bara 59 år gammal tidigare i januari i år skall ha varit Putins budbärare till Bashar Assad i Damaskus slutet på 2015 för att be honom avgå. Något som skall ha mötts av att raseriutbrott. Uppgiftslämnare från västerländska underrättelsetjänster ska ha kontaktat Financial Times med de knapphändiga detaljer som finns.

Damien Sharkov skriver i Newsweek: Putin Asked Assad to Step Down as Syrian President

Russian President Vladimir Putin asked long-time ally Bashar al-Assad to step down as president of Syria toward the end of 2015, the Financial Times reported.

The message from Putin was relayed by Colonel-General Igor Sergun, the head of Russia’s GRU military intelligence agency before his death in January, according to two senior western intelligence officials who spoke to the FT on the condition of anonymity.

Sergun was received in Damascus and asked for Assad to relinquish power—something that Assad “angrily” refused to do and insisted there was no future in Syria for Russia unless he was in control of the country.

Sergun died on January 3 at the age of 58, though the circumstances of his death have not been made clear. Officially, he was reported to have died in Moscow from cardiac arrest.

Eftersom varken CIA eller NSA hade minsta aning om att Putin var på väg att invadera Krim så
är det knappast troligt att dom skulle ha information om ett hemligt möte i Damaskus. Det låter också inte troligt att Putin skulle ha trott att Assad skulle ha svarat “ok, ja men då avgår jag givetvis”. Utan ett direkt hot skulle Assad aldrig avgå, lika litet som Annelie Nordström i Sverige.

Det är också möjligt att ryktet är ett steg i Putins hybridkrig för att visa att han i alla fall har försökt att få Assad att avgå. Något som tar uppmärksamheten från Litvinenko-affären och de helt meningslösa förhandlingarna om Syrien i Genève.

Det enda vi vet med säkerhet är att kriget rullar vidare och att Assad-regimen sitter kvar.

Pressklipp:
DN,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

19 thoughts on “Putin likviderar och förhandlar men försöker han samtidigt göra sig av med Assad?

 1. Christer W

  Lennart, senaten är inte efter godkännande berörd ministers chef. Vad en minister gör efter godkännandet är inte alltid så transparent som man i allmänhet skulle kunna tro och önska.
  Den enda roll den kan ha efter godkännandet är att vara ett kontrollorgan, under förutsättning att den har adekvat information. Och när det gäller det sistnämnda är inte alltid så.

  1. Lennart

   Christer, bra fråga. Men senaten kan kalla ofta till förhör och har en stab med experter som kan bli nog så noggranna om dom misstänker att det har begåtts brott. Som under Watergate t.ex.

 2. Christer W

  Och vilka är justitieministrarnas chefer. Vem har valt och tillsatt dem.
  Taburetten är inte så trygg att total självständighet utövas. Alternativet är att kliva av med något svepskäl för sanningen till avgången leder då ofta till rollen persona no grata.

  1. Lennart

   Christer, USA:s justitieminister liksom hans eller hennes högsta medarbetare måste godkännas av Senaten.

 3. Bosse

  Gissningsvis utförs ofta s.k. “våta jobb”, i den mån de förekommer, av personer/grupper av personer som inte har några kopplingar över huvud taget till underrättelsetjänster och absolut inte till högt ansvariga politiker. Vattentäta skott alltså.

  Sånt förekommer också när det gäller det ständigt pågående cyberkriget. Har ni t.ex hört talas om The Equation Group?
  EQUATION GROUP: QUESTIONS AND ANSWERS
  “Equation: The Death Star of Malware Galaxy”

 4. Christer W

  San, det är ingen specifik person det syftar på utan bara hur folk i rollen som presidenter, ministrar och andra högdjur har möjligheter som de inte behöver stå till svars för mer än undantagsvis.
  Även indirekta konsekvenser mörkas av beslut mörkas.
  Ett intressant exempel på mörkning är länken nedan.
  https://www.abc.se/~pa/mas/mt994_06.pdf

  1. Lennart

   Christer, det här är faktiskt en fundamental fråga för alla chefer var dom än befinner sig. Att dom ska ha “deniability”.
   Vi såg det i Nazityskland hur människor så sent som bara några veckor före kapitulationen sade “om Führern bara visste”…
   Allt var dom underordnades fel, ledaren kunde fortsätta att framställa sig själv som felfri.

   Vi har också sett hur Annelie Nordström har försökt låta sina underordnade ta skulden.

  2. San

   Jag har inga illusioner om amerikanska politikers maktfullkomlighet och vilja att tysta obehagliga personer, men det finns mängder av institutioner i samhället som försvårar det.

   Det har arresterats mängder av borgmästare och guvernörer i USA de senaste åren.

   1. Lennart

    San, jag håller med. Ponera att Obama försökte, så skulle CIA-chefen John Brennan vägra utan att först ha fått ett OK av USA:s Justitieminister. Något som denne aldrig skulle ge. Så det finns demokratiska spärrar. Däremot är det fritt fram för Obama att beordra riktade mord mot amerikaner som anses ha utfört terroraktioner mot amerikanska mål. Så om Obama t.ex. kunde visa att det hade förelegat en risk för att Snowden skulle läcka information till IS och inte bara till Kina och Ryssland, så skulle fallet ha varit ett annat.

 5. Christer W

  Angående beordrade mord, för presidenter, ministrar och andra högdjur räcker det med att säga: få tyst på problemet och hur ni gör vill jag inte veta.
  Och drängar finns det alltid som vill bli överdräng.

 6. Bosse

  “Jag är säker på att Putin skulle vilja ersätta Assad med en nickedocka”
  Ja där har han ännu en sak gemensamt med USA 🙂

 7. Bosse

  Nä Lennart i USA beordrar nog inte presidenten några mord. Han/de är mer sofistikerade än så och överlåter istället beordrandet av “våta jobb” till ljusskyggare personer och organisationer.

  1. San

   Är det någon specifik journalist eller politiker som nyligen blivit mördad på order av en amerikansk president som du misstänker? Närmast till hands att bli mördad eller fängslad om nu USA hade varit som Ryssland är Donald Trump eller en gång i tiden Ross Perot, som Berzekovsky eller Khodorovsky men Trump överlever nog ska du få se.

   1. Johnny

    Hoppas också Trump överlever men JFK gjorde inte det. Sedan dess har ingen president i USA utmanat några oligarker ex fängslat ägarna till FED och nationaliserat centralbanken. Putin fängslade och fördrev ett antal av de rövanar oligarker, nästan alla från en könstympande religiös sekt, som plundrade Ryssland under Jeltsin (som hyllades av maktmedia i väst). Allt är så uppenbart och genomskinligt att alla som tittar kan se det. Ryssland är ett självständigt land som vägrar underkasta sig USA oligarkins vilja, därför oranga revolutionet och statskup och inbördeskrig i Ukraina, därför sanktioner, upprustning och fler militärbaser, mm.

 8. Bosse

  Det kan vara så att Putin helst av allt faktiskt vill bli av med Assad. Assad är ett problem som han fått i knät och som han inte har någon bra lösning på. Undrar om inte Putins våta dröm egentligen är att vara en med USA jämbördig partner i NATO. Hans stora sorg är att han vet att det aldrig kommer att ske eftersom USA inte tolererar några jämbördiga partners. Vem som helst kan väl bli lite småsur över en sån arrogant inställning 😉

  Nåväl det här med Litvinenko-mordet ska vi nog inte dra för stora växlar av. Lönnmord är ju sånt som underrättelsetjänster understundom ägnar sig åt, CIA inte minst. Skulle CIA kunna giftmörda Snowden utan att direkt kunna pekas ut för mordet så skulle de utan vidare göra det. Hade de kunnat klippa Assange när han och WikiLeaks var som mest irriterande så hade de inte tvekat en sekund. Om man tittar på alla misslyckade mordförsök på Fidel Castro så kan man måhända dra slutsatsen att de är mindre kompetenta än de ryska lönnmördarna men å andra sidan lyckades de i alla fall få den i Chile demokratiskt valde president Allende på fall, genom ombud visserligen men i alla fall. “Ombudet” lyckades sedan också under en räcka av år mörda en icke föraktlig del av den egna befolkningen. Möjligen ansåg CIA detta som en fjäder i hatten.

  Om de ryska respektive amerikanska presidenterna är direkt inblandade eller i alla fall är informerade om såna här operationer, ja det vet vi egentligen inget om. Ett stalltips är väl att de gett sin välsignelse fast de självklart i efterhand förnekar all kännedom.

  1. Lennart

   Bosse, visserligen skulle Obama utan tvekan kunna begära att CIA giftmördar Snowden för att förhindra honom att läcka viktig information som skulle skada USA. Det finns idag inga amerikanska lagar som förhindrar riktade mord. Men i praktiken skulle ingen sittande president vara dum nog att beordra ett sådant mord eftersom det förr eller senare skulle läcka ut. Det finns trots allt viktiga skillnader mellan USA och Ryssland.

   Jag är säker på att Putin skulle vilja ersätta Assad med en nickedocka, men Assad har varit mycket noggrann med att själv mörda alla potentiella interna motståndare.

 9. Johnny

  Det är NATO media som bedriver anti-Putin propaganda. Putin är världens mest framgångsrika demokratiskt valda politiker med över 80% stöd av sin befolkning, siffror som Obama eller annat puppet politiker bara kan drömma om. Sluta sov och börja tänk!

Comments are closed.