Politik

CHIP, en dator för nio dollar visar vägen mot ultrabilliga gräsrotsfinansierade datorer

Allteftersom priserna på elektroniska komponenter faller allt snabbare så dyker det upp allt fler ultrabilliga datorer som Raspberry Pi, Intels Edison Board och nu CHIP – The World’s First Nine Dollar Computer, som är gräsrotsfinansierad på Kickstarter.

CHIP, precis som Raspberry PI, saknar datorskärm, mus och tangentbord, men är en helt riktig dator som kör Linux och som man kan använda för mängder med intressanta hobbyprojekt och speciellt för appar för Sakernas Internet eftersom man kan koppla upp sensorer av olika slag. Gör inte misstaget att tro att de här datorerna bara är leksaker. Dom är helt riktiga datorer som man kan få att göra i stort sätt vad som helst. Det finns entusiaster som har satt upp superdatorklustrar med Raspberry Pi som man kan köra Big Data på.

För den som minns sin ungdoms Mekano eller Lego så är de här små ultrabilliga datorerna samma sak. Man kan lägga till sensorer och komponenter och bygga en mängd spännande prylar. Alla skolor borde använda de här ultrabilliga datorerna.

Och även om priset stiger i takt med att man lägger till olika komponenter, så handlar det aldrig om mer än som mest ett par hundra dollar i vilket fall. Och de här datorerna är helt öppna så man lär sig både hård och mjukvara samtidigt.

Rekommenderas.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien