Politik

Fintech, framåt för Blockchain och en modernisering av det globala finansiella systemet

Fintech som står för finansiell teknologi är en av de hetaste teknologierna f.n. Och orsaken vet alla som någon gång har tvingats överföra pengar från USA till Sverige eller vise versa. Det kostar skjortan, är oerhört komplicerar och tar en evighet. Om bankerna bara ville så borde det inte ta mer än några sekunder och vara gratis.

Efter att ha vägrat bry sig så börjar nu allt fler finansiella institutioner och även börser intressera sig för att modernisera det antikverade globala finanssystemet och den teknologi som då står högst på listan är Blockchain, där det just nu finns en massa aktiviteter, främst kanske Open Ledger Project som visar hur allt fler ledande aktörer i FinTech nu satar på den distribuerade databasteknologin BlockChain som nu lovar att bli verklighet och som kommer att modernisera dagens föråldrade globala finanssystem.

Telis Demos skriver i Wall Street Journal: Blockchain Startup Gets Big-Bank Backing. Firm led by Blythe Masters is developing mainstream uses of digital ledger

The decentralized ledger system used to record transactions for the digital currency bitcoin has received an endorsement by a group of the world’s biggest banks and stock exchanges.

Digital Asset Holdings LLC, a startup trying to develop mainstream uses for blockchain technology and led by star banker Blythe Masters, has raised more than $50 million from 13 investors including J.P. Morgan Chase & Co., Citigroup Inc., BNP Paribas SA, CME Group Inc. and Accenture PLC, the company said.

The round was the first major external fundraising for Digital Asset, which is now one of the best-funded startups seeking to apply the blockchain process to Wall Street. Ms. Masters was formerly the global head of commodities at J.P. Morgan, among other senior roles.

The company may announce more funding from additional banks in the coming weeks, people familiar with the talks said.

Digital Asset will work with its investors to continue to research and commercialize platforms known as distributed ledgers—networks in which each participant can update a shared list of transactions—for use in deals involving stocks, derivatives, loans and other assets. Currently, those transactions have to be recorded centrally by banks or other institutions charged with that responsibility, a duplicative process that adds cost and time.

Ett mycket viktigt initiativ som kommer att modernisera hela det globaliserade samhället.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien