Politik

Krypteringskriget mellan FBI, NSA och Vita Huset

De stora IT-företagen här i Silicon Valley som Apple, Google, och Facebook, och Microsoft in Redmond nära Seattle i delstaten Washington har alltid låtit sina kunder kryptera sina meddelanden som går till och från de stora datorhallarna i datormolnen. Men Obama-administrationen kom på att meddelandena inte krypterades inne i själva datormolnen och kunde därför gå bakom ryggen på IT-företagen och läsa alla meddelanden när dom passerade datahallarna.

Det var när dom upptäckte Obama-regeringens fräcka och helt olagliga intrång som IT-företagen med Apple i täten beslöt sig
för att införa end-to-end-krypering. Något som fick Vita Huset och bl.a. Hillary Clinton att sätta press på Silicon Valley för en “kompromiss” som skulle återställa NSA:s “bakdörr” in i datormolnen.

Nu har NSA:s chef amiral Mike Rogers brutit med Vita Huset och speciellt med FBI och gått på Silicon Valleys linje att end-to- end kryptografi är en bra sak för USA.

Jenna McLaughlin skriver i The Intercept: NSA Chief Stakes Out Pro-Encryption Position, in Contrast to FBI

National Security Agency Director Adm. Mike Rogers said Thursday that “encryption is foundational to the future,” and arguing about it is a waste of time.

Speaking to the Atlantic Council, a Washington, D.C., think tank, Rogers stressed that the cybersecurity battles the U.S. is destined to fight call for more widespread use of encryption, not less. “What you saw at OPM, you’re going to see a whole lot more of,” he said, referring to the massive hack of the Office of Personnel Management involving the personal data about 20 million people who have gotten background checks.

“So spending time arguing about ‘hey, encryption is bad and we ought to do away with it’ … that’s a waste of time to me,” he said, shaking his head.
……
Other government officials — most notably FBI Director James Comey — have been crusading for a way that law enforcement can get access to encrypted data.

Problemet som varken Obama eller Clinton och allra minst FBI vill erkänna är att varje form av speciella bakdörrar för tredje part skulle försvaga krypteringen till den grad att det skulle hota varje internettransaktion vi gör, från internetbanker till patientjournaler och givetvis e-post och chattmedelanden.

Ett hål i kryptering för FBI vore ett hål som alla brottslingar kunde smyga igenom.

Och som Mike Rogers vet, så har NSA redan tillräckligt med resurser för att bryta sig in i trafiken genom s.k. metainformation om vem som kommunicerar till vem och genom att plantera avlyssningsteknologi i individuella mobiler och datorer innan meddelandena blir krypterade och efter det att mottagaren har avkrypterat meddelandet och läst det . Man behöver helt enkelt inte några bakdörrar. Man har redan allt tillträde man behöver.

Electronic Frontier Foundation också har dokumenterat hur slapphänta apptillverkare har varit med att säkra sina användares kommunikationer: Secure Messaging Scorecard. Which apps and tools actually keep your messages safe?

En riktig hjälte i den här syltan är är Moxie Marlinspike från San Francisco. Läs absolut mer om honom.

Konstigt att inte den svenska pressen tar upp de här frågorna, för dom berör ju även Sverige och FRA.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien