Politik

EU och flyktingströmmen under 2016, tillfällig trend eller ny normalitet?

DSB ID kontroll flygplatsen i Kastrup_20160104_0201

Efter öppna gränser och öppna famnen så har inställningen till den massiva flyktingströmmen från Syrien, Irak, Afghanistan och resten av Mellanöstern och Nordafrika nu vänt rejält. Gränskontroller i Sverige har fått ner flyktingströmmen till 734 asylsökande de senaste veckan vilket skulle motsvara 38 000 för i år, en rejäl minskning, om siffrorna håller sig, även om mörkertalet är stort.

Samtidigt, under de senaste sju åren i USA så har president Obama deporterat hela två miljoner papperslösa, som brittiska Economist skriver: The great expulsion. Barack Obama has presided over one of the largest peacetime outflows of people in America’s history

Last year America removed 369,000 undocumented migrants, an increase of nine times compared with 20 years ago (see chart 1). This takes the total number of the deported to almost 2m in Barack Obama’s presidency.

While this has been going on, the number of people entering America illegally via the south-western border has dropped. There are no official numbers on how many people become illegal immigrants by overstaying their visas. But the data that are collected, combined with estimates to fill the gaps, suggest that in the past couple of years, for the first time since people started to talk about illegal migration, the outflow has been greater than the inflow.

Vilket visar att det mycket väl går att deportera hur många människor som helst, så länge som man gör det en handfull åt gången och håller pressen borta. Många av de deporterade har bott många år i USA och kommer knappast att få det speciellt trevligt i sina hemländer. Men det är ju heller inte meningen. Meningen är istället att avskräcka andra från att försöka ta sig in i USA.

Problemet för EU är att förtrycket i diktaturerna i Mellanöstern och Nordafrika inte visa minsta tecken på att minska, lika litet som levnadsstandarden i området visar några tecken på att växa. Snarare tvärt om. Vilket betyder att vi kommer att ha en ständig flyktingström som visserligen kommer att fluktuera men aldrig helt stanna av.

Vad EU därför bör göra är att tvinga bort diktatorerna från makten så att demokratiskt valda regeringar kan börja höja levnadsstandarden. Men det är politiskt omöjligt, varför vi kan vänta oss en fortsatt flyktingström under de närmaste decennierna.

Och precis som i USA så vill EU gärna få in migranter, men endast i form av arbetskraftsinvandring, dvs högutbildade människor. Så vi får två strömmar. En som får en gräddfil in i t.ex. Sverige och en som stoppas och deporteras för att de är fel människor.

Det är som bekant skillnad på folk och folk.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

Clas Svahn skriver i Dagens Nyheter:

På lördagen gick Merkel ut med beskedet att de flyktingar som lämnat sina länder till följd av krig och terrorangrepp måste göra sig beredda att vända tillbaka till sina länder så snart fred råder och IS har slagits tillbaka, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Vi måste säga till människor att de uppehåller sig här tillfälligt och att vi förväntar oss att, när det har blivit fred i Syrien igen och IS har besegrats i Irak, då ska de ge sig hem igen med de kunskaper de har förvärvat här, sa Merkel.

I Sverige vill regeringen försöka förmå mellan 60 000 och 80 000 flyktingar att återvända till sina hemländer.

Mats J Larsson och Katarina Lagerwall skriver i DN: Migrationsministern: Skärpta regler ska få fler att lämna Sverige

Förra året sökte 163.000 personer asyl i Sverige. I dagsläget är det omkring 45 procent som får avslag och som därmed ska lämna landet. Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) kan det handla om mellan 60.000 och 80 000 personer som ska avvisas. För att klara massavvisningarna kan det komma att sättas in chartrade plan och ett samarbete med andra EU-länder.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

14 thoughts on “EU och flyktingströmmen under 2016, tillfällig trend eller ny normalitet?

 1. Christer W

  Och inte bara fått det myndigheten önskat, utan de önskar sig ännu mer.
  Givetvis är det ett organisationsfel. Förmodligen räcker det med att titta på tjänstgöringsschemana och konstatera att de flesta i uniform jobbar mellan 8 och 17.
  Dessutom kan jag tänka mig att det är bättre betalt att manövrera ett skrivbord än nöta skolsulor eller byxbaken i en bil.
  Även rekryteringen till polisen har en avgörande betydelse och varför folk söker sig dit borde kanske vara mer undersökt.
  Dessutom skulle jag gärna se att den militariserade uniformen försvann och att den mer kostymliknande återkom.

 2. Bosse

  Lennart: Ja ibland måste man se verkligheten som den är. För att kunna förbättra något måste man ju tillåta sig att se problemen. Tyvärr inspireras också diverse huliganer som nu får en förevändning för att gå ut och puckla på invandrare i största allmänhet. Vilket självklart är helt oacceptabelt. Varför polisen står så handfallen kan man också fundera över. Enligt GW som bör veta så är polisen en av de få myndigheter som fått i stort sett de resurser de önskat. Så man kan spekulera i om inte ineffektiviteten kommer sig av något grundläggande fel i organisationen.

 3. Bosse

  Lennart: För att ta det helt kort när det gäller den s.k. lynchmobbens angrepp på random invandrare så konstaterade GW att mobben bara var ett delproblem som uppkom p.g.a huvudproblemet som är polisens oförmåga att ta itu med såna här figurer:
  http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/108236

  Det ursäktar naturligtvis på inget vis att de här huliganerna ger sig på vilka random personer som helst som verkar vara invandrare, vilket ju är sällsynt korkat, men det kan i alla fall förklara en del.

  1. Lennart

   Bosse, tack, jag såg på Leif GW Persons åsikter som är rätt trovärdiga. Litet konstigt att han säger att polisen står handfallna, men så är det tydligen. Plus att det finns många unga kriminella bland flyktingarna. Något som flyktingförespråkarna inte gärna vill erkänna. En ohållbar situation som säkert kommer att bli mycket värre innan den blir bättre.

 4. Johnny

  Marcini, det verkar inte bättre. Censuren på denna blogg är oförklarlig och idiotisk. Lennart lever i sin egen utopiska och vänsterextrema värld och det är tydligen “progressivt” att censurera invandrares kriminalitet precis som det lögnaktiga pk-media gör.

 5. Christer W

  En del. Familjerna som kommer från mö är merparten kristna, daesh bedriver en religiös etnisk resning i syrien och irak.
  Du har kanske inte lagt märke till hur partier i europa med en kristen dagordning påtalar att snart är kristendomen i mö död och att europa måste göra något.
  Lite lustigt att det du hävdar är i stort sett detsamma som daesh hävdar, att de måste försvara sig och sina normer och värden.

 6. Christer W

  Johnny, bara för att folk har hucklen och snackar om gud så behöver de inte vara muslimer, de kan lika gärna vara kristna från MÖ och afrika.
  För de flesta svenskar är det ingen skillnad eftersom vi förstår inte och ser inte de koder som de har.
  T.ex. när du ser en textremsa på tv,n där uttrycket vad gud vill är översatt i formerna det, är xxxx vilja eller om xxx vill så pekar det på skiljande religionsinriktningar men för oss mer eller mindre sekulariserade låter det lika.
  Likadant med färgsättning och mönster på hucklena.
  Troligtvis så kan du inte se och höra dessa skillnader liksom de flesta i sverige.

  1. Johnny

   Christer, det finns säkert en del kristna invandrare också, det är mindre viktigt. De som ofredar svenskar skall ut ur landet. ….

   Det verkar som höstens invasion av migranter till Europa och Sverige samt den kriminalitet den medfört fått bägaren att rinna över på både européer och svenskar. Tydligen är kurser till jägarexamen och sportskytteklubbar fulla i Sverige, många vill beväpna sig av förståliga skäl.

 7. Johnny

  I Sverige kommer nu olika reaktioner på invasionen av muslimska immigranter. I fredags gick ett par hundra maskerade svenskar till attack mot migranter …..

  Om inte politiker och polis kan skydda den svenska befolkningen ….. så måste ju folk försvara sig själva. Så här lågt har Sverige sjunkit efter åratal av kulturmarxism främst mångkulturalism och feminism. Frågan är om folk i Sverige och Europa kommer att tolerera mer invandring och om de kommer att tolerera det politiska etablissemang som tillåter deras länder att översvämmas med kriminella invandrare?

Comments are closed.