Politik

USA-valet, idag smäller det i Iowa, vem vinner, vem förlorar?

USA:s presidentval är världens mest galet utdragna. Den första presidentdebatten ägde rum den sjätte augusti förra året och valet kommer inte att gå av stapeln förrän i november i år! Och nästa president kommer sen inte att ta över förrän den 20:e januari nästa år! Men primärvalet i Iowa är i alla all en riktig början- Det äger rum idag, på måndag och allt verkar nu som om Donald Trump kommer att vinna det republikanska primärvalet och Hillary Clinton kanske kommer att vinna med smal marginal över Bernie Sanders.

USA brottas som vanligt med väldiga sociala problem och Hillary Clinton kommer som bäst att förvalta president Obamas USA om hon vinner, vilket knappast är möjligt annat än om Ted Cruz blir republikanernas presidentkandidat. Problemet är att det jäser bland miljoner väljare som inte vill se ännu en etablissemangspresident och fortsatt skyttegravskrig i Washington. Miljoner människor i USA far mycket illa och det är dom som nu röstar för Bernie Sanders och Donald Trump, i hopp om att någon av dom ska kunna ge dom ett drägligt liv.

Om Bernie Sanders skulle vinna måndagens val, följt av en seger i New Hampshire den nionde februari och därmed skadskjuta Hillary Clinton så har den förre New York-borgmästaren och mångmiljardären Michael Bloomberg hotat med att själv ställa upp i valet för att stoppa Bernie Sanders och rädda Wall Street kan man kanske uttrycka det. Något han i så fall måste göra före mars månad

Problemet med den amerikanska demokratin är att trots att den fungerar som gräsrotsdemokrati på lokalnivå så har Högsta Domstolens Citizens United-beslut år 2010 öppnat för lobbyorganisationer att finansiera kandidater i de amerikanska val. Vilket betyder att de flesta av dagens kandidater är beroende av lobbygrupper. Det betyder inte nödvändigtvis att storfinansen kan köpa Vita Huset, vilket republikanen Jeb Bush bevisar med sin misslyckade presidentkandidat som har fått in hela $103 miljoner i donationer från lobbygrupper, medan Hillary Clinton har fått in $20 miljoner från lobbygrupper och Bernie Sanders endast $25 000!

Lika viktig som presidentvalet är kongressvalen där republikanerna kommer att behålla sin ointagliga majoritet i Representanthuset medan demokraterna bör kunna behålla en tunn majoritet i senaten. Vilket betyder att oavsett vem som vinner så kommer dödläget i Washington att fortsätta.

Samtidigt så står det amerikanska samhället inte stilla. Som den oväntade HBT-rörelsen visade så kan ungdomen sätta tryck på politikerna och t.o.m. på Högsta Domstolen. Fråga är bara om lobbygrupper som Den Kristna Högern och Vapenlobbyn kommer att växa eller försvagas och om det republikanska partiet kommer att fortsätta sin radikalisering.

Pressklipp:
DN,SvD,Aftonbladet

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien