Politik

Kultur- och sexualkrock i San Francisco: skrikiga techbros mot HBT-befolkningen i Castro-distriktet

SF Castro District -

Castrodistrikter i San Francisco

Castro-distriktet med centrum utefter Castro Street i San Francisco har varit centrum för San Franciscos omfattande HBT-rörelse ända sedan 1960-talet. Området har ett intressant förflutet med bl.a. finska sjömän och invandring från Skandinavien.

Orsaken till att just San Francisco fick ett så stort HBT-inslag berodde intressant nog på att Japan anföll Pearl Harbor och startade Andra Världskriget i Stilla Havsområdet. USA skickade stora mängder sjömän och soldater till krigsområdet och alla de som ansågs inte hålla måttet och ha tvivelaktig sexuell läggning och inte vara riktigt krigiska nog, skeppades snabbt som attan tillbaks till San Francisco, där dom stannade på grund av de fina vädret. Antalet växte långsamt men säkert och sen under the Summer of Love 1967 så hade antalet HBT-människor nått kritisk massa som man säger och man minglade – och hånglade – fram HBT-området kring Castro Street som förblir ett av de ikoniska stadsdelarna i San Francisco.

Där hade allt slutet i frid och fröjd om det inte hade varit för en ny grupp immigranter. Och då rör det sig om alla IT-typer, s.k. techbros, som nu kommer invällande över hela San Francisco och Silicon Valley. Jag vet inte om det finns någon svensk motsvarighet till ordet “techbro”, men det är en ung och stökig IT-nörd som inte är intresserad av tjejer utan endast av att tjäna mycket stora summor pengar mycket snabbt. Kanske stekare är en svensk motsvarighet?

Och som gillar att festa och dricka med sina techbro-kompisar. Tydligen utan minsta intresse av sex.
Och mycket få av dom, om någon, är HBT-människor.

Resultatet, som Nellie Bowles och Sam Levin förtäljer i the Gardian, är att de nyanlända teckbrorsorna helt enkelt invaderar det gamla HBT-barerna i Castro-området och driver ut den traditionella gay-befolkningen: San Francisco’s tech bros told: quit changing the gayborhood. Residents of San Francisco’s historically gay Castro district are worried that the gay scene is changing, and traditional LGBT institutions are rapidly disappearing

When Cleve Jones, a longtime gay activist who led the creation of the Aids Memorial Quilt, went to his local gay bar in the Castro district, he saw something that shocked him.

“The tech bros had taken over The Mix. They commanded the pool table and the patio. These big, loud, butch guys. It was scary,” he said. “I’m not heterophobic, but I don’t want to go to a gay bar and buy some guy a drink and have him smirk and tell me he’s straight. They can go anywhere. We can’t.”

Residents of San Francisco’s historically gay Castro district are worried that it’s changing, as speculators come in to flip the few remaining ramshackle old Victorians and the old-timer gay bars shutter. In a recent small survey, 77% of people who have lived in the neighborhood for 10 or more years identified as gay, while only 55% of those who moved in the past year did.

Här i centrala Silicon Valley där jag bor byggs det så att det knakar överallt. Det är inte klokt.
Och för den som händelsevis undrar så har Castro Street i Mountain View ingenting med Castro Street i San Francisco att göra.

Nu kan man börja vilka som en gång kommer att invadera Castro-området och driva ut dom skrikiga techbrorsorna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien