Politik

Syrien, hur president Obama håller Assad-regimen under armarna

Syrien Aleppo Insari 3.02.2013 Luftangriff  Air Attack  IMG_7110

Aleppo

Trots de redan misslyckade “fredsförhandlingarna” i Genève som omedelbart torpederades av Putin och Assadregimen redan innan de startade så kommer de allt blodigare kriget att fortsätta i flera år till, något som kommer att leda till att nya flyktingvågor kommer att skölja över EU.

En av de bidragande faktorerna till det fortsatta kriget är President Obamas absoluta vägran att destabilisera Assad-regimen. Han låter Saudi Arabien skicka ett begränsat antal pansarvärnsrobotar till den Fria Syriska Armen, men som Mohammed Alaa Ghanem skriver i New York Times, så vägrar han att hjälpa officerare från Assad-armen som vill hoppa av till väst: To End Syria’s War, Help Assad’s Officers Defect

But there’s an efficient way for Washington to put pressure on Damascus: Offer money and asylum to officers and officials who defect from the criminal regime of President Bashar al-Assad.

Discontent among Alawites — the minority sect that forms the regime’s core constituency — as well as Druse and other religious minorities is at its highest since 2012, when dozens of Mr. Assad’s senior military and security officials left the government. Last summer, simmering tensions reportedly boiled over when gun battles erupted between Iranian-backed regime forces and residents of two Alawite villages outside Hama. In September, Druse protesters and paramilitaries overtook a government building in the southern province of Sweida and even destroyed a statue of Hafez al-Assad, Mr. Assad’s father.

Over the course of the revolution, about 3,000 Syrian officers have jumped ship, according to a report by the Free Syrian Army. A vast majority now live in refugee camps in Turkey and Jordan, where they perform odd jobs or rely on host countries or the thinly stretched Syrian opposition for their daily bread.

Mohammed Alaa Ghanem skriver att när Syriska officerare har vänt sig till amerikanska kontakter för att få hjälp med att hoppa av till USA så har dom fått svaret att dom först måste ansöka om visum som alla andra.

Det är svårt att undvika intrycket att i den mån som Obama överhuvudtaget bryr sig om det blodiga inbördeskriget i Syrien, så vill han inre riskera massavhopp från Assad-regimen. Vilket på intet sätt strider mot John Kerrys uttalanden att Assad själv bör avgå.

Så Putin och Assad kan fortsätta sina anfall mot den Fria Syriska Armen och till våren kan vi vänta oss nästa stora flyktingvåg och ännu fler civila dödsoffer i Syrien.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Syrien, hur president Obama håller Assad-regimen under armarna

  1. Björn Nilsson

    När allt misslyckas grävs ett gammalt misslyckande upp för att återanvändas. Förra gången köpte man upp några politiskt och militärt oanvändbara figurer (som med rätta bör kallas landsförrädare eftersom de tar emot pengar för att bekämpa sitt eget land). Det blev några tragiska exilpolitiker, samt tydligen oanvändbara militärer. Den Fria Syriska Armén finns ju inte, annat än som vapenleverantör till islamisterna. Och nu försöker man igen. Varför skulle det gå bättre den här gången? Vi får hoppas på att den syriska krigsmakten och dess allierade nu är inne på den stora slutoffensiven mot islamisterna.

Comments are closed.