Politik

Flyktingkatastrof, integration och det globaliserade samhället

Northern mosque

Moskén i Uppsala.

Världen globaliseras och integreras, utvecklingen går i allt snabbare takt. Men färden mot en framtidsvärld och ett globalt samhälle som förhoppningsvis kommer att öka förståelse och minska motsättningar och krig är långtifrån enkel. Få verkar ha satt sig in i vad det betyder att skapa ett integrerat samhället.

Integration i ett sekulärt samhälle betyder att fundamentalismen måste stryka på foten. Vi kan tro vad vi vill i hemmet men samhället kan inte, som i USA, släppa fram välorganiserade och välfinansierade fundamentalistiska rörelser som ifrågasätter samhällets existens.

Jag tänker på det när jag läser Ziyad Ayachs inlägg på DN Debatt. Ziyad Ayach är verksam som imam och aktiv debattör i sådant som rör muslimer i Sverige: Ziyad Ayach: Låt oss bara få vara svenska muslimer

Dagens Sverige skiljer sig inte nämnvärt från 1990-talets Sverige. Det tuffa klimatet mot muslimer är sig likt om inte värre. Somliga blir tydligen kränkta av att folk inte vill ta i hand eller av att fria starka tjejer väljer att täcka håret med sjal. Andra tittar på en snett när man förklarar att man måste ursäkta sig för att uträtta bönen.

Jag försöker inte leva upp till andras förväntningar, jag har mina mål och mina övertygelser, som jag fokuserar på här i livet. Samtidigt som jag inte kan rå över frustrationen jag bär på över att andra försöker att begränsa mina handlingsmöjligheter. Något ljus i den mörka tunneln ser jag inte.

Givetvis får man följa vilken diet man vill och be till vilka andeväsen man vill, men ju mer man sticker ut, ju mer man spretar, desto mindre kommer man att smälta in i samhället.

Att inte ta i hand, t.ex., är en helt onödig utmaning som mest kommer att slå emot en själv. Att klä sig i huckle är mest en modesak men att klä sig i Burka säger att man inte är intresserad av att tillhöra det samhälle man lever i.

Med frihet kommer ansvar, som Björn Rosengren har skrivit någonstans, ansvar för det gemensamma samhället, och om vi grottar in oss i vår egen sekt och inte har några vänner utan för den, ja då börjar det knaka i fogarna för hela samhället.

Något som jag kan iaktta inom den Kristna Högern här i USA där man helt lever inom sin egen sekt, 7*24*365 och tar avstånd från allt som tillhör det öppna samhället.

Vilket också betyder att man bör vara försiktig och inte äventyra det öppna samhället genom alltför omfattande invandring av religiösa grupper under väldigt kort tid.

För det globaliserade samhället behöver inte nödvändigtvis bli ett sekulärt samhälle.

Pressklipp:
Expressen

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien