Politik

Katastrofen i Aleppo, president Obamas vägran att agera ger Putin och Assad grönt ljus

People walk on rubble of collapsed buildings at a site hit by what activists said was barrel bombs dropped by government forces in Aleppo's Dahret Awwad neighborhood January 29, 2014.

President absoluta vägran att på något sätt blanda sig i inbördeskriget kommer att få katastrofala konsevenser för EU och Sverige. Inte bara genom den nya flyktingvåg som vi kan vänta till våren när de segerrusiga Assadstyrkorna rullar in i de Sunniområden som de tidigare förlorat. Vladimir Putin vet nu att han har resten av 2016 på sig att göra i stort sätt vad han vill var han vill utan att den överförsiktige och beslutshandikappade Obama, som för övrigt redan är en s.k. lam anka, kommer att göra väpnar motstånd.

Och det är något som EU bör vara mycket oroliga för.

Anne Barnard skriver i New York Times: Syrian Forces Press Aleppo, Sending Thousands Fleeing

Syrian government and allied forces pressed their most significant advance in months on Friday, sending insurgents scrambling and tens of thousands of civilians fleeing toward the border with Turkey.

The advance has accelerated in recent days, with new momentum from heavy Russian airstrikes in the northern province of Aleppo, according to Syrian state news media, residents and antigovernment activists. The government’s gains have given a morale boost to loyalists and prompted opponents of President Bashar al-Assad, including Turkey and Saudi Arabia, to calculate their next moves.

The government’s gains in Aleppo Province, building on earlier ones in Dara’a in the south and Latakia in the north, also scuttled United Nations-mediated peace talks this week in Geneva. Neither side saw much to discuss there: The government believed it was achieving its goals on the battlefield, while the opposition accused the Assad administration and Russia of using negotiations as a cover for indiscriminate attacks.

Putin har skaffat sig själv en fri hand i Syrien och kan mycket väl komma att expandera sina operationer, i visshet om att USA nu är hors de combat.

Obama har t.om. som jag skrev igår vägrat att ge avhoppade Assad-militärer asyl, något som betyder att Assad nu inte längre behöver oroa sig för dissidenter i de egna leden.

En utomordentligt farlig situation.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Katastrofen i Aleppo, president Obamas vägran att agera ger Putin och Assad grönt ljus

  1. Johnny

    Tilläggas kan att EU(SSR) har ett avtal med den hederlige turkiske gangstern Erdogan som lovat att inte släppa några flyktingar övergränsen för bara €3.5 miljarder.

  2. Johnny

    NYT blir alltid upprörda när USA inte spenderar sina soldaters liv och resurser för Israels intressen. Det är ju bara Assads militär som är villiga att bekämpa USA sponsrade ISIS terrorister på marken och Ryssland från luften. Putin har upprättat en no fly zone över Syrien, there is a new sheriff in town.

Comments are closed.