Politik

Ligo upptäcker gravitationsvågor från svarta hål

Upptäckten av gravitationsvågor, som förutsades av Albert Einsten för 100 år sen, från två kolliderande svarta hål, är en sensation inom kosmologin som kommer att öppna nya forskningsområden inom astronomin under decennier framöver.

Den som vill läsa mer om upptäckten direkt från vetenskapsmännen bör kolla den här länken från Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory som drivs av Caltech och MIT. Jag skrev om Caltech för ett tag sen, i samband med den troliga upptäckten av en nionde planet.

Dennis Overbye skriver i New York Times:
Gravitational Waves Detected, Confirming Einstein’s Theory

A team of scientists announced on Thursday that they had heard and recorded the sound of two black holes colliding a billion light-years away, a fleeting chirp that fulfilled the last prediction of Einstein’s general theory of relativity.

That faint rising tone, physicists say, is the first direct evidence of gravitational waves, the ripples in the fabric of space-time that Einstein predicted a century ago. (Listen to it here.) It completes his vision of a universe in which space and time are interwoven and dynamic, able to stretch, shrink and jiggle. And it is a ringing confirmation of the nature of black holes, the bottomless gravitational pits from which not even light can escape, which were the most foreboding (and unwelcome) part of his theory.

Maria Gunther skriver i DN:
Första beviset på att svarta hål verkligen finns

Det ena svarta hålet var 29 gånger tyngre än vår sol, det andra var 36 gånger tyngre. Forskarna vid Ligo kunde följa hur de slogs samman under 0,2 sekunder och bildade ett svart hål som väger 62 gånger mer än solen, och kan också mäta hur fort det roterar.

Energin som blev över motsvarar alltså tre solmassor, och det var den som skickades ut som gravitationsvågor.

– Det är jättemycket! När signalen var som starkast hade den en effekt på 50 gånger mer energi per sekund än allt synligt ljus i hela universum. Det är 200 miljarder gånger starkare än den starkaste supernovan vi sett och 100 gånger starkare än den starkaste elektromagnetiska signal som uppmätts, säger Carl-Johan Haster

EN mycket spännande upptäckt som visar hur vi steg för steg lär oss mer om universum.

Pressklipp:
SR,Expressen,DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien