Politik

Århundradets drabbning mellan Obama-regeringen och Apples Tim Cook kommer att avgöra USA:s, och Sveriges framtid som demokrati

Utrechtsestraat Amsterdam

Allteftersom världen digitaliseras så ökar också säkerhetstjänsternas och spionorganisationernas försök att få tillgång till alla de data som befolkningen skapar, sparar och delar med sig av. Så var det inte förr när man lätt kunde leva helt anonymt i en kontantekonomi. I takt med att kontanterna försvinner och digitaliseringen tiltar så ökar också massövervakningen av befolkningen.

Obama-regeringens senaste schackdrag är att kräva att Apple ger FBI en backdörr in i Apples krypterade mobiler. Vad som gör kravet så slugt är att man säger att man “bara” vill att Apple skapar en bakdörr in i en enda mobil, som tillhör terroristen i San Bernadino. Men som Apples VD Tim Cook påpekar, om man skapar en bakdörr till en iPhone så öppnar man en bakdörr till alla iPhones. Och det betyder att Kina, Iran och Ryssland också snart kommer att kräva tillgång till samma bakdörr för att ge Apple tillgång till deras marknad.

Farhad Manjoo skriver i New York Times: Apple’s Stance Highlights a More Confrontational Tech Industry

Apple’s emerging global brand is privacy; it has staked its corporate reputation, not to mention invested its considerable technical and financial resources, on limiting the sort of mass surveillance that was uncovered by Mr. Snowden. So now, for many cases involving governmental intrusions into data, once-lonely privacy advocates find themselves fighting alongside the most powerful company in the world.

“A comparison point is in the 1990s battles over encryption,” said Kurt Opsahl, general counsel of the Electronic Frontier Foundation, a privacy watchdog group. “Then you had a few companies involved, but not one of the largest companies in the world coming out with a lengthy and impassioned post, like we saw yesterday from Tim Cook. The profile has really been raised.”

Apple and other tech companies hold another ace: the technical means to keep making their devices more and more inaccessible. Note that Apple’s public opposition to the government’s request is itself a hindrance to mass government intrusion. And to get at the contents of a single iPhone, the government says it needs a court order and Apple’s help to write new code; in earlier versions of the iPhone, ones that were created before Apple found religion on privacy, the F.B.I. may have been able to break into the device by itself.

You can expect that noose to continue to tighten. Experts said that whether or not Apple loses this specific case, measures that it could put into place in the future will almost certainly be able to further limit the government’s reach.

Ingen kan idag säga hur den här episka drabbningen kommer att sluta. Men om Obama-regeringen lyckas så kommer Apple och Google och de andra IT-företagen att försöka utveckla allt mer avancerad krypteringsteknologi i ett försök att förhindra att den amerikanska regeringen får tillgång till medborgarnas privata data.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien