Politik

En trend som väcker växande oro, det allt ofriare och extremare USA

Donald Trump

USA har alltid varit ett splittrat samhälle med olika sinsemellan fientliga och konfrontativa grupperingar. En stor del av fientligheten har handlat om slaveriet och det efterföljande Apartheidsamhället i sydstaterna. Men också om den djupt ingrodda kristna fundamentalismen och det öppna samhället. Plus den extremistiska vapenrörelsen och de två politiska partierna som inte längre förmår samarbeta. Och där republikanska delstater nu alltmer inför begränsningar av rösträtten. Och sist men inte minst President Obamas skräckinjagande försök att tvinga Apple och andra IT-företag att ge FBI, CIA och NSA tillgång till medborgarnas mobila data i datormolnen och på det sätter legalisera den massavlyssning som avslöjades av Ed Snowden.

Årets president och kongressval visar att allt inte står rätt till i det amerikanska samhället, och att de interna motsättningarna nu blir allt större.

DN skriver på Ledarplats om hur USA nu är på väg mot abortförbud, som skulle få historiska konsekvenser för hela det amerikanska samhället.

DN skriver på ledarplats: Ledare: Visst kan vi tala om aborter

Den hårdnande kampen om aborträtten i USA syns bland annat i antalet kliniker, som har sjunkit stadigt i över 30 år – mellan 1982 och 2011 minskade de med mer än 40 procent, enligt Guttmacher institute, där man just nu sammanställer färskare statistik. Siffrorna kommer att märkas: Nedläggningstakten har ökat dramatiskt under de senaste åren och i fem delstater – Mississippi, Missouri, Wyoming, North Dakota och South Dakota – finns endast en abortklinik kvar. För många kvinnor blir därmed abort ett svårgenomförbart företag som inkluderar långa, dyra resor. För en ensamstående kvinna eller en fattig familj utan bil kan det vara oöverstigligt, och en desperat kvinna kan leta efter illegala möjligheter till abort, något som ofta medför stora risker.

Det är idag allt lättare att föreställa sig ett USA som går över gränsen från demokrati till en totalitär samhällsmodell: Fortsatta inskränkningar av rösträtten, en ökad fattigdom allteftersom de rikaste en procentens andel av den amerikanska ekonomin ökar, abortförbud, massavlyssning och fortsatt skyttegravskrig i Washington.

USA kommer aldrig att få en diktator av Putin-modell, men ett nytt samhället håller på att växa fram i vilket medborgarna övervakas och där ingen längre känner sig trygg.

Fråga bara Donald Trumps anhängare.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

7 thoughts on “En trend som väcker växande oro, det allt ofriare och extremare USA

 1. San

  Lennarts fantasivärld igen, du tittar för mycket på Fox News. Senast jag kollade så var Obamas approval ratings utmärkta.

  1. Lennart

   San, inte här i Silicon Valley där IT-företagen nu går samman för att förhindra att Obama tvingar fram osäkra bakdörrar för FBI, NSA och CIA.

 2. Christer W

  Och med tanke på att den här utvecklingstendens har funnits hela tiden så finner jag det märkligt att folk har varit i så full beundran av us.

  1. Lennart

   Christer, det gör jag också. Men det har betydligt mindre att göra med hur det amerikanska samhället verkligen ser ut än att USA används som ett slagträ i den svenska inrikespolitiska debatten. Det vore mycket intressant om någon svensk journalist på hugget kunde skriva en bok, inte om USA utan om hur svenska medier har porträtterat det amerikanska samhället under de senaste 100 åren.

 3. Jan Grönholm

  Du verkar inte riktigt lika optimistisk som när vi sågs. Och Trump stormar fram mot nomineringen.

Comments are closed.