Politik

Kryptering som mänsklig rättighet: Turingpriset till Martin Hellman och Whitfield Diffie

Tags:

Bletchley Park

Den ursprungliga Enigma-maskinen från Andra Världskriget.

Obama-regeringens helt oväntade storoffensiv mot Apple för att tvinga dess VD Tim Cook att beordra företaget att låsa upp den mobil som användes i terrorattacken i San Bernadino, handlar om medborgarnas rättigheter visavi staten. Ska staten och speciellt då dess underrättelsetjänster, ha tillgång till medborgarnas privata kommunikationer, som Obama-regeringen säger, eller ska medborgarna ha rätt att hålls sina personliga kommunikationer privata, som Apple säger.

I grunden ligger medborgarnas rätt att själva utveckla kyptosystem. Har vi rätt till det eller kan staten förbjuda enskilda medborgare att utveckla kryptosystem?

Frågan är aktuell genom att datavetenskapens Nobelpris, Turingpriset, i år har gått till två forskare som har utvecklas kryptosystem som ligger till grund för Silicon Valleys och den globala IT-industrins kryptosystem. De kryptosystem som Obama-regeringen nu vill bli ensam ägare till.

Will Knight skriver på MIT Technology Review: Two Cryptographers Win Turing Prize in the Midst of Apple’s Fight with FBI

It may be no coincidence that the two winners of this year’s Turing Award did much to shape one of the most controversial questions of our time: whether the government has the right to unlock our digital secrets. The $1 million award announced on Tuesday is awarded by the Association for Computing Machinery, and often dubbed the Nobel Prize of computing.

Most likely, Apple wouldn’t be battling the FBI over iPhone security had Martin Hellman and Whitfield Diffie not figured out a way for two parties to communicate securely over insecure digital networks using pairs of so-called public and private cryptographic keys. And Diffie, in particular, has long been an outspoken advocate of an individual’s right to privacy in the face of government surveillance demands. So the timing is nothing if not auspicious in light of the Apple-FBI spat.

Hellman and Diffie discovered an ingenious mathematical algorithm that makes it possible to encrypt a message using a person’s public key together with your own private key so that it can be unlocked using that person’s private key and your public one. But any eavesdropper cannot practically unlock the message using the public keys alone.

Resultatet av den allt bittrare striden mellan FBI och Apple , där FN nu ställer sig på Apples sida, kommer att få konsekvenser för oss alla. För om Obama-regeringen kan tvinga sig in i Apples mobilsystem så kommer vi att leva i en värld där medborgarna inte längre har rätt till privata system eftersom IT-företagen inte längre kommer att ha rätt att skapa säkra krypterade kommunikationer. Kommunikationer som dom själva inte kan läsa.

Vi kommer då att leva i DDR anno 2016. Tack vare president Obama som lovade Change we can believe in. Och tack också Hillary Clinton som ställer sig på Obamas sida i den här allt mer förbittrade striden.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Kryptering som mänsklig rättighet: Turingpriset till Martin Hellman och Whitfield Diffie

 1. Bosse

  Lennart: Det är nog inget fel på Obamas intelligens, absolut inte. Däremot verkar han ha svårt att hävda sin auktoritet gentemot diverse makthungriga lobbyister. Ibland framstår han som en försynt och tillbakadragen skolpojke bland alla stora egon runtomkring.

 2. Bosse

  Problemet med Obama tror jag är att han är för svag för att stå emot diverse påtryckningar från starka intressen av skilda slag. Han har säkert från början haft en ambition att vara en “bra och god” president och dito människa, en president som gör skillnad. Men han är ingen tuffing som vågat/orkat/kunnat (välj det som passar) hålla sin egen linje. Det tillsammans med det faktum att han saknade exekutiv erfarenhet när han tillträdde har gjort att han blivit ett offer för starkare krafter.
  Det är i alla fall så jag ser på Obamas tid som president.

  För den som vill läsa mer om kryptering och IT-säkerhet så rekommenderar jag https://kryptera.se/
  En sajt som drivs av den svenske IT-säkerhetsexperten och tillika entreprenören Jonas Lejon.

  1. Lennart

   Bosse, tack för krypteringssajten, den kände jag inte till. Jag är osäker om Obama, är han fågel eller fisk. En mycket intelligent men samtidigt komplicerad person.

Comments are closed.