När jag var tonåren så gjorde jag mitt första besök i USA. Målet var Akron i delstaten Ohio, en stad som var världsberömd som centrum för den amerikanska bildäcksindustrin.
Det här var på 60-talet och innevånarna i Akron och speciellt i den lilla förorten Cuyahoga Falls levde ett liv som dagens amerikaner inte ens kan föreställa sig. De allra flesta hade en High School-utbildning och med den fick dom ett jobb för livet på en av de fyra stora gummidäcksfabrikerna: General Tire, B.F. Goodrich, Firestone, och Goodyear. Kvinnorna var hemmafruar även om dom som min värdfamilj bara hade ett bar i de sena tonåren. Männen hade jobb för livet. Ingen stress, man bodde i små prydliga villor utefter lummiga förstadsgator.
Hade man inte varit i det militära hade man aldrig varit utomlands.
Den här idyllen som jag upplevde varade från slutet av Andra Världskriget till in på 80-talet, alltså 40 år, inte längre. Då var globaliseringen redan på väg och Akron blev en del av Rostbältet.
Men som Economist skriver i veckans nummer så håller Akron på att komma igen: A rust-belt revival. New businesses are breathing life into some of America’s old industrial cities
First, old industrial skills are acquiring new relevance thanks to such things as advances in materials science. As Messrs Van Agtmael and Bakker note, Akron, in Ohio, has capitalised on its heritage as home to America’s four biggest tyremakers by turning itself into America’s capital city of polymers. The University of Akron’s Polymer Training Centre houses 120 academics and 700 graduate students. Companies such as Akron Polymer Systems and Akron Surface Technologies are inventing new ways to commercialise synthetic materials.
Även om jobb för livet inte längre är möjligt så är det roligt att se att det gamla Rostbältet har börjat blomma igen. Något som skulle kunna hjälpa den amerikanska ekonomin i Mellanvästern komma på fötter igen.
Pressklipp:
Fler inlägg om Kalifornien
Det är ju främst arbetare som förlorat eller riskerar att förlora sina välbetalda industrijobb när fabriker flyttar till Mexiko eller Kina som röstar på Trump. Arbetare som känner sig svikna av både demokrater och republikaner. Trump och Sanders vann industridelstaten Michigan igår. Vad man än tycker om Trump så är det många miljoner amerikaner som stödjer honom.
Johnny, utan tvekan, den amerikanska medelklassen går på knäna och då kan man inte komma med etablissemangskandidater som lovar mer av detsamma.
Globalisterna fixade frihandelsavtal och flyttade på fabrikerna till låglöneländer och välmående högavlönade arbetare och tjänstemän förlorade sina arbeten och samhällen dog.
Lars Bern har en intressant artikel om vad som händer i världen.
“Det vi ser runt om i världen idag är reaktionerna på globalisternas strävan mot en värld styrd av en hyperförmögen elit och deras banker. Över hela Europa är nationalistiska partier som motsätter sig överstatligheten på frammarsch, i USA är nationalisten Donald Trump en stark presidentkandidat, Ryssland har under Putin valt en starkt nationalistisk linje i motsättning mot den angloamerikanska oligarkin och världens folkrikaste länder Kina och Indien har nyligen vid klimatförhandlingarna i Paris stark markerat att men inte släpper på sin nationella suveränitet.”