Politik

Motstånd inom USA-regeringen mot Obamas försök att tvinga Apple att förse FBI med en bakdörr till krypterade Iphone

Apple iPhone 3GS

President Obamas allt otäckare angrepp på Apples krypteringsteknologi som ger hundratals miljoner människor världen över möjligheten att skicka krypterade meddelanden som spionorganisationer inte kan läsa, stöter på motstånd från bl.a. Pentagon.

I sin iver att tvinga Apple att ge FBI, CIA och NSA en bakdörr in i iPhone och alla andra produkter från alla amerikanska och utländska IT-företag, så struntar den enkelspårige presidenten i konsekvenserna för bl.a. Pentagon, som är beroende på att ha krypterade IT-produkter.

Något som nu har fått USA:s försvarsminister att säga emot FBI och sin egen president.

Michael D. Shear och David E. Sanger skriver i New York Times: Competing Interests on Encryption Divide Top Obama Officials

The intensifying legal battle over encryption between Apple and the Justice Department has all but obscured another more subtle division, the one inside the Obama administration itself.

Driven by competing and sometimes clashing interests about privacy, national security and the economy, some of the president’s most senior aides are staking out a variety of positions on the issue.
….
The Federal Bureau of Investigation wants the ability to break into smartphones and computers for investigations. The Pentagon and intelligence officials worry that the same techniques could be used by foreign powers or hackers to drain data from phones used by the United States government, and that countries like China will demand the same access provided to American law enforcement officials.
….
The conflicting positions were on display last week. On Tuesday, James B. Comey Jr., the director of the F.B.I., testified in Congress about the need for some kind of government action — he avoided the word “legislation” because the White House has specifically said it is not seeking that now — that would guarantee access to law enforcement, no matter how encryption technology evolves.

Less than a day later, Defense Secretary Ashton B. Carter, talking to technologists at an annual computer security conference in San Francisco, struck a very different tone. “Data security, including encryption, is absolutely essential” to the Pentagon, he said. “None of our stuff works unless it’s connected.” He also warned against a legislative solution.

Det är svårt att riktigt förstå vad det är som har fått den annars så försiktige president Obama att under sina sista månader i Vita Huset bli allt extremare tills han nu öppet struntar i de miljardförluster han kommer att orsaka Apple och de helt oberäkneliga konsekvenser hans iver att göra det omöjligt för alla amerikanska IT-företag och privatpersoner att kryptera sina kommunikationer kommer att få.

Han blir mer lik George Bush för varje dag som går. Och det ser nu allt troligare ut att kan kommer att åsamka USA och hela västvärlden betydligt större skador än någonsin George Bush. För utan tillgången till krypterade meddelanden så kommer inte USA att förbli en demokrati. Och det kommer vi att ha Barack Obama att tacka för

Det är inom parentes viktigt att också inse att Hillary Clinton stöder Obama i den har frågan.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien