Politik

Allt otäckare President Obama tar till storsläggan mot Apple

1 Infinite Loop

President Obama skruvar nu upp de angreppen mot Apple i ett försök att tvinga företaget att försvaga krypteringen av sina iPhones och ge FBI, CIA och NSA en bakdörr in i den hittills helt säkra iPhonen. En bakdörr som skulle ge Kina, Ryssland, Iran och alla andra diktaturer tillgång till miljoner amerikanska och utländska mobiler.

De allt ursinnigare angreppen kommer för alltid att förändra Silicon Valleys relationer med Washington och kommer att ge Obama ett eftermäle som ingen för bara ett år sen hade trott vara möjlig. Som mannen som krävde att amerikanska medborgare inte ska ha rätt till privata kommunikationer som inte kan läsas av regeringen.

Eric Lichtblau och Katie Benner skriver i New York Times:
Apple and U.S. Bitterly Turn Up Volume in iPhone Privacy Fight

The Obama administration argued on Thursday that “no single corporation” — even one as successful as Apple — should be allowed to flout the rule of law by refusing to help the F.B.I. unlock the iPhone used by one of the San Bernardino, Calif., attackers.

The administration’s sharp tone in a new court filing drew an angry and emotional rebuke from lawyers for Apple, who accused the government of “a cheap shot” and were particularly upset about what they said was an unfair and inaccurate suggestion that the company has a special relationship with China to protect its corporate interests there.

“The tone of the brief reads like an indictment,” Bruce Sewell, Apple’s general counsel, told reporters. “In 30 years of practice, I don’t think I’ve ever seen a legal brief that was more intended to smear the other side with false accusations and innuendo.”
….
In another footnote, the Justice Department’s tone also turned more ominous, suggesting that it might seek access to Apple’s source code and private electronic signatures if the company does not cooperate. That would go beyond what the government has previously requested, which is the company’s help in weakening the iPhone’s defenses rather than any direct access to the technology.

Obamas allt ursinnigare angrepp på Apple och den amerikanska IT-industrin visar en sida av presidenten som hittills has varit dold. Hans förakt för medborgerliga rättigheter och hans nära allians med FBI, CIA och inte minst NSA.

En helt otrolig situation eftersom Obama-regeringen lätt kan få tag på den information de säger sig vilja ha genom existerande metoder att analysera s.k. metainformation.

Och att det är Obama personligen som ligger bakom den här kampanjen mot Apple kan ses av presidentens anförande om digital säkerhet på nätet där han inte ens nämnde Apple: President Obama snubs Apple, praises other tech companies for improving digital security

“With the help of companies like Google, Facebook, Microsoft, and Visa we’re going to empower Americans to be able to help themselves and make sure that they are safe online with an extra layer of security, like a fingerprint or a code sent to your cellphone,” Obama said.

These features already exist in plenty of modern devices, including Apple’s iPhones. In fact, Apple was one of the first companies to implement fingerprint sensors in smartphones.

The President did not explain exactly how these companies will improve the online safety of Americans, aside from fingerprint sensors and two-factor authentication, but he implied his administration would not use Apple’s security expertise to help users protect their online security.

Vad det här är ett försök att kväsa den amerikanska IT-industrin tvinga den att ta order från FBI, CIA och NSA. Obama-regeringen säger sig nu vara beredd att kräva tillgång till Apples källkod. Ett krav som är så häpnadsväckande att man undrar om det är Putin och inte Obama som talar.

Det här fallet kommer att för alltid förändra USA och den amerikanska demokratin. Och fallet har redan förpestat relationerna mellan Washington och den amerikanska IT-industrin. Som inte längre ser Washington som en allierad utan som sin värste fiende.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Allt otäckare President Obama tar till storsläggan mot Apple

  1. Johnny

    Ryssland hade aldrig anslutit Krim efter folkomröstning om inte USA hade planerat, finansierat och genomfört den blodiga och olagliga statskuppen tillsammans med lokala våldsmän. Det har vi ett inspelat och publicerat telefonsamtal med Victoria Nuland som bevis för. USA störtade en demokratiskt vald regering i Ukraina.

  2. Johnny

    Det är ganska länge sedan USA var “The good guy” och Ryssland “The bad guy”, det har varit ombytta roller ganska länge nu, men det tar ett tag innan propagandan släpper greppet om brainet. Det var inte Ryssland som anföll Irak på falska grunder.

Comments are closed.