Politik

USA-valet blir våldsamt och allt svårare att förutsäga

Tags:

Stämningen i presidentvalet är nu så uppskruvad att öppet våld nu inte kommer som en direkt överraskning. Men en befolkning som redan är beväpnad till tänderna så är det det sista som USA behöver. Det jäser nu inom det republikanska partiet när det blir allt klarare att Donald Trump kommer att vinna primärvalen och bli republikanernas presidentkandidat i höstens presidentval. Om kravaller som dom i Chicago inte kan stoppa honom.

Monica Davey och Julie Bosman skriver i New York Times: Donald Trump’s Rally in Chicago Canceled After Violent Scuffles

With thousands of people already packed into stands and music blaring to warm up the crowd, Donald J. Trump’s campaign abruptly canceled his rally here on Friday night over security concerns as protesters clashed with his supporters inside an arena where he was to speak.
From Our Advertisers

Minutes after Mr. Trump was to have taken to a podium on the campus of a large, diverse public university just west of downtown, an announcer suddenly pronounced the event over before it had begun. Hundreds of protesters, who had promised to be a visible presence here and filled several sections of the arena, let out an elated, unstopping cheer. Mr. Trump’s supporters, many of whom had waited hours to see the Republican front-runner, seemed stunned and slowly filed out in anger.
Continue reading the main story

Around the country, protesters have interrupted virtually every Trump rally, but his planned appearance here — in a city run for decades by Democrats and populated by nearly equal thirds of blacks, Latinos and whites — had drawn some particularly incensed responses since it was announced days ago.

En explosiv situation i ett val som inte har något motstycke i USA:s historia. Och som ingen idag kan säga hur den kommer att utvecklas.

Nu är det inte första gången som kravaller bryter ut i Chicago, många minns ännu kravallerna under det demokratiska konventet 1968. Men det är ändå ett tecken på att stämningarna är synnerligen uppskruvade inför årets presidentval.

Det värsta är att vem som än vinner kommer att vara oförmögen att regera eftersom dom inte kommer att ha en klar majoritet i kongressen.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “USA-valet blir våldsamt och allt svårare att förutsäga

 1. Johnny

  Det kan också röra sig om organiserade och betalda motdemonstrationer av etablissemanget.

  I Sverige drabbades SD hela tiden av våldsvänsterns politiska våld för att man föreslog åtgärder mot massinvandringen som etablerade partier ansåg främlingsfientliga, rasistiska och fascistiska men som de nu själva tvingas genomföra under galgen. Hyckleriet har aldrig nått högre nivåer.

 2. Peter Andersson

  Både du och svenska gammelmedia verkar undvika att nämna att det tydligen var Bernie-supportrar som var den attackerande parten. Trump har väl samma yttrandefrihet som alla andra kandidater och även rätt att arrangera möten?

  1. Lennart

   Peter, det har jag väldigt svårt att tro. Givetvis har alla kandidater rätt att organisera möten var och när de vill.

Comments are closed.