Politik

Efter Apple, President Obama vill ha bakdörrar till WhatsApp och Facebook

Whatsapp-closeup

Efter att ha försvarat sina allt hätskare försök att tvinga få Apple att försvaga sin kryptering av iPhone för att ge FBI, NSA och CIA tillgång till hundratals miljoner människors privata kommunikationer så breddar nu det amerikanska justitiedepartementet sin offensiv mot krypterade kommunikationer genom att även omfatta WhatsApp och Facebook. Den amerikanska IT-industrin befinner sig plötsligt i en existentiell kris som kommer att göra alla privata kommunikationer omöjliga och göra privat kryptering illegal. Konsekvenserna för den amerikanska IT-industrin är oöverskådliga och det är nu bara en tidsfråga tills Kina, Ryssland, Iran och andra stater också dom kräver samma bakdörrar för att amerikanska IT-företag ska få sälja sina produkter där.

Matt Apuzzo skriver i New York Times:
WhatsApp Encryption Said to Stymie Wiretap Order

While the Justice Department wages a public fight with Apple over access to a locked iPhone, government officials are privately debating how to resolve a prolonged standoff with another technology company, WhatsApp, over access to its popular instant messaging application, officials and others involved in the case said.
……
WhatsApp, which is owned by Facebook, allows customers to send messages and make phone calls over the Internet. In the last year, the company has been adding encryption to those conversations, making it impossible for the Justice Department to read or eavesdrop, even with a judge’s wiretap order.

As recently as this past week, officials said, the Justice Department was discussing how to proceed in a continuing criminal investigation in which a federal judge had approved a wiretap, but investigators were stymied by WhatsApp’s encryption.

Målet med att nu gå på WhatsApp kan vara att man hoppas kunna få Facebook på knä för att sen använda den segern mot de tuffare Apple.

På bara några månader har president Obama förvandlats från en hoppets apostel till det största hotet mot fria kommunikationer som USA någonsin har upplevt. En skrämmande förvandling som visar att man aldrig kan lita på politiker.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien