Politik

USA-valet, det åldrande demokratiska partiet på väg till historiens skräphög

State Convention: Mississippi Democratic Party

Av USAs två politiska partier är det demokratiska, med 43 miljoner medlemmar ett åldrande parti som steg för steg förlorar majoriteten i allt fler delstater, medan det republikanska partiet, med 30,7 miljoner medlemmar, har yngre medlemmar som steg för steg invaderar demokratiska delstater.

Oavsett om Hillary Clinton eller Bernie Sanders blir demokraternas presidentkandidat så kommer republikanerna att fortsätta att ta över fler demokratiska delstater medan demokraterna fortsätter att åldras.

New York Times skriver på ledarplats :
The Bernie Sanders Revolution

Should Mr. Sanders win the nomination and the White House, he would very likely inherit a Democratic Party whose numbers in Congress have sharply dwindled and whose proportions in state legislatures — the farm team for potential national officeholders — have likewise declined. In the 1960s and ’70s, when Mr. Sanders and Hillary Clinton came of political age, the Democratic Party embodied the power of politically active young people.

Indeed, a number of current Democratic congressional leaders got their start in those years. In the current Congress, the oldest members of both the House and the Senate are Democrats; the youngest in both chambers are Republicans. Republican control of a greater share of offices at the state level has helped further the careers of younger Republicans like Marco Rubio and Ted Cruz.

Det är svårt att se hur den här trenden skulle komma att vändas. Det demokratiska partiet lockar inte medlemmar på samma sätt som republikanerna.

Den här trenden skulle inte vändas ens om demokraterna vann presidentvalet. Vilket jag har svårt att se ens om Donald Trump blir republikanernas presidentkandidat.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “USA-valet, det åldrande demokratiska partiet på väg till historiens skräphög

  1. roger

    Intressant analys, själv har jag fått intrycket av att det demokratiska partiet har lite mer medvind… men men du är ju plats o har förmodligen stenkoll

    1. Lennart

      roger, det är en bra fråga och inte så lätt att svara på. Problemet är nyrekryteringen och entusiasmen. Det finns många fler demokrater än republikaner i USA men mångt fler demokrater ligger på sofflocket under valen. Det hjälper sen heller inte att republikanska delstater lägger hinder i vägen för demokratiska väljare. Men ja, årets val verkar gå bra för demokraterna.

Comments are closed.