Politik

Googles AlphaGo mot Lee Se-dol 4-1, i ett stort steg framåt för AI!

Sista matchen mellan Googles AlphaGo och 9 dan-rankade Le Se-dol vanns inte oväntat av AlphaGo. Vilket betyder att AlphaGo vann 4-1. Det här är en historisk händelse som visar att AI-systemen blir allt intelligentare och att dom inom de närmaste åren kommer att kunna utföra allt fler arbetsmoment, ofta hand i hand med mänskliga experter.

Sam Byford skriver i The Verge: Google’s AlphaGo AI beats Lee Se-dol again to win Go series 4-1

After suffering its first defeat in the Google DeepMind Challenge Match on Sunday, the Go-playing AI AlphaGo has beaten world-class player Lee Se-dol for a fourth time to win the five-game series 4-1 overall. The final game proved to be a close one, with both sides fighting hard and going deep into overtime. AlphaGo is an AI developed by Google-owned British company DeepMind, and had already wrapped up a historic victory on Saturday by becoming the first ever computer program to beat a top-level Go player.

The win came after a “bad mistake” made early in the game, according to DeepMind founder Demis Hassabis, leaving AlphaGo “trying hard to claw it back.” By winning the final game despite its blip in the fourth, AlphaGo has demonstrated beyond doubt its superiority over one of the world’s best Go players, reaffirming a major milestone for artificial intelligence in the process.

Samtidigt så betyder AlphaGos seger att allt fler aktörer nu kommer att ge sig in på AI-marknaden och att AI-kurser blir allt populärare på universiteten.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

4 thoughts on “Googles AlphaGo mot Lee Se-dol 4-1, i ett stort steg framåt för AI!

 1. Christer W

  Ja Lennart så är det, men det är fel i programmeringen. Människor behöver inte vara felprogrammerad för att göra det. Det kan till och med vara ett uttänkt syfte för att nå vissa bestämda mål.

  1. Lennart

   Christer, maskinintelligens och mänsklig intelligens kommer nog alltid att vara olika. Medan Andreas Lubitz störtade GermanWings planet för att hann var psyksjuk så skulle en autopilot i princip kunna göra detsamma för att den hade en bugg. Men en autopilot kan aldrig gå utanför sina bestämda ramar som vi människor kan göra.

 2. Christer W

  Artificiell intelligens? Kan en maskin göra något fullständigt ologiskt,irrationellt och regelvidrigt, som en intelligent människan kan.

  1. Lennart

   Christer, maskinen kan göra hur många regelvidriga och ologiska saker som helst. Det brukar kallas buggar. 🙂

Comments are closed.