Politik

Kan President Obama och Högsta Domstolen verkligen inskränka Press och Yttrandefriheten för att tvinga Apple att öppna iPhone?

Freedom of Speech

Obama-regeringens krav på Apple och andra IT-företag att bygga in en bakdörr på mobiler, datorer och alla elektroniska prylar som kan lagra eller processa information, inklusive bilar, leksaker, patientjournaler osv, för de amerikanska myndigheterna ska få tillgång till privat information, bryter, som D. J. Bernstein skriver på sin utmärkta kryptoblog, mot den amerikanska författningen : 2016.03.15: Thomas Jefferson and Apple versus the FBI

The Supreme Court says yes: freedom of speech includes “both what to say and what not to say”. There are some exceptions, but the exceptions are very far from the Jefferson case. To summarize, Jefferson has a First Amendment right to avoid writing, and to avoid signing, the instructions demanded by the government.

Apple has the same First Amendment right. The distinction between software and other instructions isn’t relevant to the free-speech analysis.

My guess is that courts will say no to the FBI interpretation of the All Writs Act, without reaching the First Amendment issues. But this obviously won’t be the end of government efforts to control software publishers. Fortunately, just like the publishers of how-to books, software publishers are protected by the First Amendment.

Det här är en mycket bra och tydlig förklaring av hur president Obama och de amerikanska säkerhetstjänsternas krav på Apple och Facebook är författningsvidriga, och om de konsekvenser det här rättsvidriga angreppet kommer att få.

Vilket är orsaken, som jag tidigare har skrivit, varför det här bisarra fallet är så oerhört viktigt för amerikanernas fortsatta yttrande och pressfrihet.

Det är inom parentes underligt att det här fallet inte har uppmärksammats med i den svenska pressen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Kan President Obama och Högsta Domstolen verkligen inskränka Press och Yttrandefriheten för att tvinga Apple att öppna iPhone?

 1. roger

  Vad säger Clinton/Trump i frågan?
  Obama kommer väl ändå inte hinna med ett avgörande i frågan

 2. Erik F

  Bra text av Bernstein!

  Det där med rättsprinciper a la amerikanska konstitutionen är uppenbarligen svårgreppbart för svensken i gemen så länge det inte handlar om andra tillägget då varenda svensk verkar ha en åsikt.

  Inte minst i den svenska debatten kring näthat så blir det ofta väldigt onyanserat om man inte förstår freedom of speech och första tillägget i USAs konstitution som de stora amerikanska nätföretagen lyder under.

  1. Lennart

   Erik, ja det är faktiskt den bästa översikt som jag har läst om det här målet! Och yttrandefriheten är något som även republikanerna borde försvara. Vi får se hur det går.

Comments are closed.