Politik

Återigen, Putin överraskar president Obama i Syrien

Vladimir Putin - Caricature
Den utrikespolitiske analytikern Vladimir Frolov skriver på den ryska Internetportalen Slon:

Vladimir Putins senaste schackdrag i Syrienkriget visar hur snabbfotad och självsäker han är jämfört med president Obama som återigen sägs ha överraskats av Putin manöver. En manöver som i själva verket endast delvis är en reträtt och vars avsikter ingen i Washington tydligen känner till. När FBI, CIA och NSA får tillstånd att bryta sig in i alla Apples iPhones så kommer såna här överraskningar givetvis att bli omöjligt.

In a March 15th analysis on Slon.ru, Vladimir Frolov suggested that Moscow now thinks the partition of Syria—with President Bashar al-Assad or an Alawite ally retaining control over the coastal regions—would be an acceptable outcome to the Syrian crisis. “In the event of an emergency, [that region] would be easier to control and defend.”

Frolov said that the most important political goal of Russia’s Syria operation was the reestablishment of the former geopolitical parity between Russia and the United States that was the norm in Soviet times.

“The strategic goal of the ‘Syrian gambit’—restoring the ‘bipolar format’ of Russian-American relations … has almost been reached,” Frolov wrote. And “the new bipolarity of Russian-American relations over Syria” can become “a template for working out new rules of the game in a broader sense and in other regions—for instance, in Ukraine.”

Putins intervention orsakades utan tvekan av Assad-regimens prekära situation. Efter de omfattande ryska bombningarna sitter Assad nu säkert och Putin kan lugnt dra tillbaks en del av sina styrkor.

Om Putin och Assad kan få väst att gå med på en fred som lämnar Assad-regimen kvar vid makten så är det inte omöjligt att den nuvarande mer fredliga situationen kommer att fortsätta. Men ingen vet.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien