Politik

Tvillingdetektiverna, Tunnelbanemysteriet och dagens pojk och flickböcker

Tags: ,

tunnelbanemysteriet

Mina första böcker vart Elsa Beskows helt humorlösa barnböcker som min fromma mamma måste ha läst för mig när jag var sådär en fyra-fem år gammal.

Sen kom alle Pelle Svanslösböckerna som man måste läsa eftersom författaren Gösta Knutsson bodde bara ett kvarter ifrån där vi bodde och rörde sig i min pappas och massas kretsar även om dom inte kände varandra.

Och efter det, när jag sent omsider själv började läsa så kom Tvillingdetektiverna. Som jag tror a läste varenda en. Även om jag då inte riktigt förstod att medan vissa av dom, som Tunnelbanemysteriet, verkligen var rafflande och fångade tidens anda och miljöer, så var andra helt undermåliga.

Tunnelbaneysteriet handlade om ett gäng bankrånare som gömde sina pengar i den nybyggda tunnelbanan vid Odenplan. Boken innehåller också biltjuvar och en mycket bra Stockholmsmiljö.

Jag har svårt att tro att inte också dagens elva och tolvåringar skulle gilla den.

Vilket leder till frågan, vad är dagens motsvarighet till 50 och 60-talets pojk- och flickböcker?

Är det någon som vet?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

12 thoughts on “Tvillingdetektiverna, Tunnelbanemysteriet och dagens pojk och flickböcker

 1. Peter Andersson

  Tack Lennart! Master suppression, trodde inte ursprunget var så gammalt som 1945.

 2. Christer W

  Förresten Lennart, boken du har bild på är skriven av två personer, var av den ena växte upp i Vindeln som inte har T-bana men jäkla massa vatten.

  1. Lennart

   Christer, jo precis, Sid Roland Rommerud växte upp i Vindeln som förvandlas till Vindsele i böckerna.

 3. Christer W

  Jag skulle tro att tjejer läser mer än killar i dag och så var det nog förr också.
  Av vad jag kan se så görs det inte så många spel inriktade på tjejer och därför har de fortsatt att läsa, det är ju en form av eskapism det också.
  På tal om eskapism, Voltaire,s Filosofiskt Ficklexion är en upplysande framställning om villfarelser, dogmer, lögner och maktfullkomlig tro.

 4. Bosse

  Ja i den mån dagens unga läser böcker och datorspelandet inte helt tagit över så är det nog Harry Potter och liknande som gäller. För lite äldre barn och ungdomar så kan jag tänka mig att det är fantasy typ “Sagan om ringen” och annat sånt som är mest gångbart.

  Själv läste jag väldigt mycket när jag växte upp och det är svårt att utse min favoritlitteratur för jag läste i princip allt jag kom över.

  1. Lennart

   Bosse, jag tror att du har rätt med Harry Potter. Den läste även mina egna barn. Vilket skulle betyda att Tvillingdetektiverna har gått till historien och inte läses nu för tiden.

  1. Lennart

   Peter: The Master suppression techniques is a framework articulated in 1945 by the Norwegian psychologist and philosopher Ingjald Nissen.[1] These techniques identified by Nissen are ways to indirectly suppress and humiliate opponents. In the late 1970s the framework was popularized by Norwegian social psychologist Berit Ås, https://en.wikipedia.org/wiki/Master_suppression_techniques

 5. Peter Andersson

  Som San säger; Harry Potter. Frågan är dock om inte datorspel som Minecraft e.d gått om böcker som ungdomssysselsättning.

Comments are closed.