Politik

Kuba, den svenska vänstern och Barack Obamas historiska besök

Tags:

Senare idag kommer Barack Obama att landa i Havana för sitt historiska besök. Ett exempel på att ingenting förblir detsamma i all oändlighet. En gång för inte så länge sen så vurmade svenska vänster-politiker med Olof Palme i spetsen för Castro-diktaturen utan att vilja se dess mycket mörka baksida.

Hur länge diktaturen kommer att leva kvar är omöjligt att säga. De amerikanska republikanerna vill inte ha en öppning mot Kuba och har lovat att stoppa normaliseringen. Ironiskt nog står de idag på samma sida som de sorgliga resterna av den svenska vänstern.

Julie Hirschfeld Davis skriver i New York Times: Obama Hopes Cuba Visit Can Be Harbinger of Political Change

President Obama and his family will arrive in Cuba on Sunday afternoon aboard Air Force One and receive a red-carpet welcome from a country that has been a bitter adversary of the United States since before he was born.

He will stroll the streets of Old Havana and meet with Cuba’s president, Raúl Castro; watch Cubans and Americans face off in a baseball game; and deliver a televised address in the historic theater where Calvin Coolidge, the last American president to visit, spoke 88 years ago. He will meet with entrepreneurs and dissidents, Cubans who have found ways to challenge the status quo in a country undergoing vast change.

But Mr. Obama does not plan to use his visit to issue an ultimatum to Mr. Castro on human rights, nor does he go bearing pledges to end United States democracy programs in Cuba that aim to undercut the communist government there.

The president is also not expected to announce that he is giving up the United States’ naval base at Guantánamo Bay, and is not in a position to lift the trade embargo that still looms as an impediment to the normalization he sees as a pivotal piece of his foreign policy legacy — only Congress can do that.

Samtidigt kommer Obama inte heller att stänga fängelset Guantanamo.

Men trots det ett tecken på att även de mest låsta positioner förr eller senare kommer att brytas.

En bra blogg att läsa i dagarna är Yoani Sanchezs blogg Generation Y om livet på Kuba.

Pressklipp:
SvT

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien