Amerikansk måleri ger en fascinerande inblick i den amerikanska kulturen och det amerikanska samhället. Något som jag har skrivit om tidigare: Fjärilseffekten: John Pike och Christina’s World, sociala medier ger det mediesmarta USA en helt ny image, Grant Wood och en Butter Bonde och Fyra Målare ser på USA
Tyvärr är det en infallsvinkel till det amerikanska samhället så få svenska journalister verkar vara intresserade av.
En av de mest populära amerikanska målarna var Norman Rockwell, 1894 – 1978, som bäst kan kännetecknas som USA:s Carl Larsson. Dom målade liknande idealistiska avporträtteringar av ett samhälle som höll på att förändras till något nytt och helt oigenkännligt.
Rockwells förstadsidyller med grannsamverkan där alla kände alla fick jag själv uppleva strax före rostbältet kom insmygande i takt med att jobben försvann.
Edward Hopper 1882 – 1967 mest kända målning ‘Nighthakws’ skulle kunna pryda omslaget till Robert Putnams berömda bok Bowling Alone. Mot Rockwells trygga och varma USA ställer Hopper ett kallt och hopplöst samhälle med isolerade, ensamma människor. En storstadsverklighet som krockar med den bild som många svenskar nog fortfarande har av New York och Los Angeles.
Grant Woods, 1891-1942, målning ‘American Gothic’ som jag har bloggat om tidigare ger en bild av ett buttert och kärvt mellanvästern som rätt väl beskriver dagens Röda USA.
Det finns givetvis mängder med andra amerikanska målare, som den abstrakte expressionisten Jackson Pollock, 1912-195 och inte minst Andy Warhol, 1928-1987, Roy Lichtenstein 1923-1997 osv.
Och för den konstintresserade så ha USA som bekant mängder med förstklassiska konstmuseer, som MOMA i New York och SFMoma i San Francisco.
Pressklipp:
Fler inlägg om Kalifornien
Klart sevärt om Wyeth, skicklig han var med ljus, komposition och strukturer. Skildring av ett ganska okänt USA bortom sirenerna, skraporna och “coola” gangstas… Produktivitet att beundra!
Thomas, absolut, en av USA:s och världens riktigt stora målare.