Politik

Obama mot väggen när North Carolina går till storms mot HBT-människorna

Join the impact - Raleigh, NC - 11/15/08

Bilden är från 2008.

När den arabiska våren exploderade år 2010 så trodde många med mig att diktatorerna nu skulle falla och vägen skulle öppnas till ett nytt och demokratiskt Mellanöstern.

Samma sak när USA:s Högsta Domstol förra året till allas förvåning godkände homoäktenskap. Nu skulle de gamla Sydstaterna äntligen moderniseras och diskrimineringen upphöra.

Men som Matt Apuzzo och Alan Blinder skriver i New York Times har det inte blivit så. Precis som i Arabvärlden så kommer nu den reaktionära motattacken som hotar att omintetgöra alla framsteg under de senaste åren: North Carolina Law May Risk Federal Aid

The Obama administration is considering whether North Carolina’s new law on gay and transgender rights makes the state ineligible for billions of dollars in federal aid for schools, highways and housing, officials said Friday.

Cutting off any federal money — or even simply threatening to do so — would put major new pressure on North Carolina to repeal the law, which eliminated local protections for gay and transgender people and restricted which bathrooms transgender people can use. A loss of federal money could send the state into a budget crisis and jeopardize services that are central to daily life.

Although experts said such a drastic step was unlikely, at least immediately, the administration’s review puts North Carolina on notice that the new law could have financial consequences. Gov. Pat McCrory of North Carolina had assured residents that the law would not jeopardize federal money for education.

But the law also represents a test for the Obama administration, which has declared that the fight for gay and transgender rights is a continuation of the civil rights era. The North Carolina dispute forces the administration to decide how aggressively to fight on that principle.

Hade det här hänt i South Carolina, som är betydligt mer konservativt och reaktionärt än North Carolina så hade man inte förvånat sig. Men North Carolina är betydligt mindre stockkonservativt och har t.o.m sin egen IT-industri.

I Georgia i förra veckan lade den utgående guvernörer Nathan deal in sitt veto mot en liknande lag som skulle befästa den kristna lokalbefolkningens rätt att diskriminera mot HBT-personer.

De nya sydstaterna blir allt mer likt den gamla södern.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Obama mot väggen när North Carolina går till storms mot HBT-människorna

  1. cmo

    Du menar: “de nya sydstaterna blir alltmer likt vad öst och västkusten var för fem minuter sedan”.

  2. Bossebus

    Jaha,hoppsan,du hade visst fel i din prognos,(Google var kanske inte så stor som du trodde?)
    Nu börjar det kanske bli dags att migrera till Sverige? Ja,jag retas!

Comments are closed.