Politik

Feel the Bern, Bernie Sanders vinner Wisconsin mot den skadeskjutna Clinton

Bernie Sanders seger i Wisconsin är hans sjätte raka seger över Hillary Clinton, och visar klart att årets demokratiska väljare är djupt oroade över ekonomin och vill se en ny politiker med ett klart budskap och inte ännu en etablissemangskandidat som kommer att föra en Wall-Street-vänlig politik.

Amy Chozick skriver i New York Times: Bernie Sanders Wins Wisconsin Democratic Primary, Adding to Momentum

Senator Bernie Sanders defeated Hillary Clinton in the Wisconsin primary on Tuesday, his sixth straight victory in the Democratic nominating contest and the latest in a string of setbacks for Mrs. Clinton as she seeks to put an end to a prolonged race against an unexpectedly deft and well-funded competitor.

Mrs. Clinton’s defeat does not significantly dent her comfortable lead in the race for the 2,383 delegates needed to secure the Democratic nomination. But the loss underscores her problems connecting with young and white working-class voters who have gravitated to Mr. Sanders’s economic message — a message he will now take to economically depressed parts of New York State ahead of the April 19 primary there.

Mr. Sanders’s victory came after he had hardly left Wisconsin in recent days, pouring his energy and resources into securing a win that would help him put to rest any doubts that he could capture a major primary state, and providing his campaign with renewed focus as he strives for an upset in New York, Mrs. Clinton’s adopted home state.

He used his victory speech to remind voters of how far his long-shot candidacy had come, defining the word “momentum” as exceeding the expectations set by a skeptical news media and establishment political class.

DN skriver: Cruz och Sanders vann i Wisconsin i natt

Sanders seger i Wisconsin var inte överraskande, det är en delstat som är övervägande vit och med flera utbildningstäta städer och han har lett opinionsmätningarna där under den senaste veckan. Vinsten är ett slag mot Clinton och läggs till raden av andra segrar för Sanders, bland annat i mindre folkrika delstater som Alaska, Hawaii och Washington.
Hillary Clinton har däremot sopat banan med Sanders i delstater med en stor andel minoriteter och väljare med lägre utbildningsnivå, exempelvis i den amerikanska Södern.

Hillary Clinton har också ett betydande försprång över Sanders, men han argumenterar allt oftare för att de så kallade superdelegater, huvudsakligen partifolk som själva kan bestämma vilken av kandidaterna de vill stödja, kan komma att byta fot. I dag ger lejonparten sitt stöd till Clinton.

Det är nu upp till bevis för Hillary Clinton i New York den 19:e april. Om Bernie Sanders skulle där så skulle Bernie Sanders ha en bra chans att vinna över de s.k. Superdelegaterna på konventet och finna primärvalet.

Det här primärvalet skulle ha blivit en Eriksgata för Hillary Clinton, utan meningsfullt motstånd. Det har blivit något helt annat.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

17 thoughts on “Feel the Bern, Bernie Sanders vinner Wisconsin mot den skadeskjutna Clinton

 1. San

  Nej Lennart, det gör vi inte. Opinionssiffror om vad? Gör han ett bra jobb, är han pålitlig, är han bäst på att sköta ekonomin? Frågeställningarna kan vara många.

  Opinionssiffrorna för Lennart är 100% “borde Lennart ha dumstrut på sig för hans obegripliga mening när han försöker mästra?”

  Bra försök Lennart, men ingen cigarr.

 2. Johnny

  Bernie Sanders är av judisk börd och kommunist, tänk om det blir Bolsjevikerna 2.0 år 2017 i USA, exakt 100 år efter den judiska revolutionen i Ryssland. Sanders lär fortsätta massinvandringen av latinos och muslimer till USA, fortsätta driva det politiska men ej vetenskapliga klimathotet, FNs världsregeringsambitioner lär fortsätta, mm. Trotsky 1917 och Sanders 2017, båda finasierade av samma makt.

  Det är därför jag gillar Trump bäst!

  1. San

   Jag är ledsen Johnny men Trump är rökt, oberoende av om han vinner nomineringen vilket känns mycket osannolikt just nu, eller inte.

   Samders kommer inte helmer att vinna någon nomineringen eftersom han förlorar NY, NJ och Kalifornien, men vem orkar tjafsa mot enfalden.

   1. Lennart

    San, Eftersom Clinton har slutat vinna primärval så är det inte speciellt troligt.

   2. Johnny

    Vi får väl se vilka som blir nominerade till slut. Om du menar att Trump är rökt för att han blir mördad så kanske du får rätt. Trump utmanar alla etablissemang med sin politik och det kan sluta som för Kennedy. USA måste förr eller senare ändra sin politik helst innan verkligheten ändrar på den, status quo politiken leder mot avgrunden.

    Peter Krabbe har en intressant artikel om saken här:

    https://peterkrabbe.wordpress.com/2016/03/25/overlever-donald-trump-presidentvalet/

    1. Lennart

     Johnny, vad USA måste göra är att minska klyftorna mellan de rikaste och resten av befolkningen. Gör man inte det så kommer resultatet att bli katastrofalt. Donald Trump är fel man för en sån uppgift men han förtjänar ändå ett erkännande för att han, liksom Bernie Sanders, har uppmärksammat problemet.

     Skulle Hillary Clinton vinna så kommer allt tyvärr att fortsätta som förut. Skulle Ted Cruz vinna så kommer situationen bara att förvärras.

     1. San

      Fler jobb, löner som ökar, höjd minimilön. Jag säger som majoriteten av alla amerikaner: More of the same!

     2. San

      Kool-Aid heter det och den ende som dricker Republikanernas Kool-Aid om Hillary är väl du själv.

     3. Johnny

      San vill ha more of the same. Ett land där världens rikaste oligarki äger centralbanken, Big Banks, Big Media, Big Oil, Big Pharma, Big Food, mm, kontrollerar politiken och använder världens största krigsmakt som en privat inkassobyrå där man attackerar länder som inte säljer sin olja i US-dollar och som amerikanska folket och andra folk får betala i blod och pengar samt vars favorit kandidat är Hillery Clinton.

      Nog tycker jag att det finns utrymme för enorma förbättringar av både demokrati, rättvisa och ärlighet i denna korrumperade plutokrati. Trump har flera bra förslag, stoppa massinvandringen, omförhandla frihandelsavtal och militäravtal samt åtreuppbygga USA.

     4. San

      Det är inte jag som vill ha more of the same, det är det folket. Obamas job approval rating ligger stadigt över 50%.

      Trump kan du sluta pladdra om, han får vara glad om han lyckas vinna nomineringen.

   1. Johnny

    Bättre att leva i verkligheten än i den värld New York Times vill att du skall leva i, dvs vad den amerikanska oligarkin som äger media vill.

Comments are closed.