Politik

Turist i USA: timslång kö på flygplatsen, TSA-Pre, automatisk pass-check, Uber och Lyft

Att flyga i USA har både förbättrats och försämrats. Något som min fru och jag fick erfara när vi flög upp och besökte vår son och hans fru i Seattle. I stället för de långa köer vi är vana vid i säkerhetskontrollen som sköts av USA:s Transportation Security Administration som vanligtvis kallas TSA, så möttes vi av en kö som inte verkade ta slut. Det tog oss 45 minuter att ta oss igenom säkerhetskontrollen, och det kommer bara att bli värre, mycket värre nu när sommaren är i antågande.

Orsaken är enkel, TSA har bantat sin personal med 10% och TSA PreCheck , det program som skulle ge vissa passagerare rätten att gå igenom en snabbversion av säkerhetskontrollen har inte blivit den succé som man hade hoppats.

USA Today beskriver problemet som nu existerar på alla USA:s större flygplatser:

‘No relief in sight’ for long TSA lines

An expedited screening program called PreCheck was supposed to be the answer to maddeningly long security lines at the airport. But four years after its launch, the Transportation Security Administration is far short of enrolling enough travelers to make a difference, spelling trouble for summer travel season.

Fliers can expect massive security lines across the country, with airlines already warning passengers to arrive at least two hours early or risk missing their flight.

The TSA cut its airport screener staff by 10% in the past three years, anticipating PreCheck would speed up the process.

TSA Pre

TSA PreCheck är synnerligen klumpigt genomfört, för om man flyger relativt ofta, som jag har gjort den senaste tiden, i alla fall relativt talat, så kan man plötsligt upptäcka stämpeln den lilla TSACheck på sitt boardingkort. Utan att någon personal påpekar detta. Så det är en hel del passagerare som står i de långa köerna helt i onödan.

Vill du kan du ansöka om TSA Precheck, men det kostar pengar och du måste inställa dig för en intervju av TSA.

Så om du ska semestra i USA i sommar och flyga amerikanskt inrikesflyg så bör du vara förberedd på att få kan få stå i kö i upp till 90 minuter och lätt missa ditt plan om du inte kommer i mycket god tid. Och det gäller givetvis enbart säkerhetskön. Inte incheckningskön, där du måste stå om du har resväskor med dig som du inte kan ta med ombord. Även incheckningskön kan vara mycket lång. Även om de kan finnas skillnader mellan olika flygbolag.

På den positiva sidan har allt fler amerikanska internationella flygplatser idag automatiska passmaskiner som gör att de tidigare så långa passköerna nu har minskat rejält.

En annan positiv utveckling för flygresenären är Uber och Lyft. Vi beställde Uber i utkanten av Seattle kl 4:45 i morse och till min förvåning kom en bil farande tio minuter senare. En bil som tog oss till flygplatsen på 25 minuter. Hade föraren inte pratat så mycket om sin ungdom som fiskare på norska fiskefartyg utanför Alaska så hade vi klarat sträckan på 20 minuter.

På San Jose-flygplatsen tog vi för första gången Lyft och det fungerade jättesmidigt. När man beställer bilen med sin app så ser man i appen var bilen kommer att hämta en, något annars kan vara svårt på en flygplats. Kommer man till Terminal B så går man bara till höger och över gatan till mittremsan där det finns en skylt för “Ride-Share”. Och sen knappar man in beställningen på Lyft eller Uber och sen kommer bilen farande.

Det kostade oss $24.57 från San Jose-flygplatsen till Sunnyvale. Inte alls dumt. En vanlig taxi skulle ha kostat 50% mer.

Det kan inte vara enklare.

Det verkar inte vara svårt att få tag på en bil tidigt på morgonen, alltså från kl 4:30 ungefär. Dock kan det vara svårare sent på kvällen eftersom de chaufförer jag har pratat med enhälligt säger att då får dom mest fulla festprissar som inte bara kan börja bråka utan också kan spy på sätet.

Saker att tänka på när man turistar i USA alltså.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien