Politik

Glöm brevlådeföretagen, Fintech förändrar finansvärlden och hotar bankerna

Fintech, money, finance

Jag har börjar lära mig FinTech, och speciellt då Blockchain. En synnerligen intressant teknologi som inte bara kan användas för banktransaktioner utan också för Sakernas Internet.

IBM har en bra hemsida för den som vill lära sig mer om Blockchain . Och den som vill köra sin egen Blockchain-simulering och köra så på den här länken.

Det är hög tid att finansvälden får konkurrens och Andrew Ross Sorkin skriver i New York Times om en ny generation av startupföretag som tar upp konkurrensen med bankväsendet: Fintech Firms Are Taking On the Big Banks, but Can They Win?

“The real threat to banks is not from Washington or Brussels but from start-ups all over the country creating interesting fintech start-ups that are chipping away at key parts of their franchise,” said Steve Case, a founder of AOL and an entrepreneur with investments in several fintech businesses, who just wrote a book about the future, “The Third Wave.”

The promise of all these new technologies is to fundamentally disrupt the biggest players in finance. Companies like Stripe, a payments company, hope to become replacements for PayPal and others. Lending Club wants to make getting a loan cheaper and easier. Wealthfront wants to advise you and manage your money from your phone. And, of course, Bitcoin and its many derivatives wants to be the new gold, or better yet, digital cash.

If they succeed, Wall Street as we know it may become an outpost of Palo Alto. According to a Citigroup report last week, fintech may be on the cusp of an “Uber moment,” as Antony Jenkins, the former chief executive of Barclays, predicted last year. Some 800,000 people will have lost their jobs at financial services companies to some of the newly dreamed up software in a decade, the report said. “Roughly 60 to 70 percent of retail banking employees are doing manual-processing-driven jobs,” the report explained. “If all the current manual processing can be replaced by automation, these jobs can disappear or evolve.”

Fintech är en område där Sverige och Skandinavien ligger långt framme med företag som Klarna , Swish och norska Mcash, och om någon har tips på fler nordiska Fintech så vore det kul att höra.

Ett område för alla som gillar IT och pengar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Glöm brevlådeföretagen, Fintech förändrar finansvärlden och hotar bankerna

 1. Bosse

  “Bankerna gör det genom att “låna” ut pengar som inte finns. Bankerna har ju inget egenkapital men de är bra på ta betalt för pengar de inte har.”
  Ja exakt, och däri ligger en stor fara. Det går att skapa pengar ur ingenting men det går inte att skapa värde ur ingenting. Så bakom de skapade pengarna finns ingen substans och förr eller senare kommer alltid verkligheten ifatt.

 2. Christer W

  Johnny, du är efter din tid. I dag skapar bankerna pengar ur ingenting, det behövs egentligen ingen centralbank för det.
  Bankerna gör det genom att “låna” ut pengar som inte finns. Bankerna har ju inget egenkapital men de är bra på ta betalt för pengar de inte har.

 3. Johnny

  Så länge ett fåtal bankirer äger centralbanken och har exklusiv rätt på att skapa hur många dollar de vill så kan de köpa allt som kan köpas för pengar. Om Fintech blir ett hot mot etablerade bankers verksamhet, varför inte köpa de nya konkurrenterna för några miljarder dollar?

  Well, vi kan alltid hoppas att det på något sätt blir bättre för oss alla på något sätt.

  1. Lennart

   Johnny Fintech är definitivt ett hot mot bankerna, men även mot ditt brevlådeföretag på Gran Canaria. Kan du inte berätta litet mer om det?

Comments are closed.