Politik

Den massiva kinesiska invandringen i Vancouver

View of vancouver

Vancouver i Kanada, strax norr om Seattle, är trespråkig. Det ser man i alla fall på de trespråkiga skyltarna när man landar på YVR-flygplatsen. Engelska, franska och – ja kinesiska.

Den kinesiska invandringen är massiv och det är inte fattiga bönder som kommer utan barn till de rikaste en procenten.

Dan Levin skriver i New York Times: Chinese Scions’ Song: My Daddy’s Rich and My Lamborghini’s Good-Looking

China’s rapid economic rise has turned peasants into billionaires. Many wealthy Chinese are increasingly eager to stow their families, and their riches, in the West, where rule of law, clean air and good schools offer peace of mind, especially for those looking to escape scrutiny from the Communist Party and an anti-corruption campaign that has sent hundreds of the rich and powerful to jail.

With its relatively weak currency and welcoming immigration policies, Canada has become a top destination for China’s 1 percenters. According to government figures, from 2005 to 2012, at least 37,000 Chinese millionaires took advantage of a now-defunct immigrant investor program to become permanent residents of British Columbia, the province that includes Vancouver.
The metropolitan area of 2.3 million is home to increasing numbers of ethnic-Chinese residents, who made up more than 18 percent of the population in 2011, up from less than 7 percent in 1981, according to government figures.

En invandring som också syns i Silicon Valley är en ansenlig mängd villor står tomma året runt. Utom några veckor per år när deras ägare kommer flygande. Villorna är där som försäkring ifall… Ja ifall folket gör revolution. Men i Vancouver handlar det alltså mest om barn till de

Det finns ett likadant fenomen i Silicon Valley där några tusen kines-ägda villor står tomma 50 veckor per år, som försäkring ifall folket skulle göra revolution får man gissa.
Men ett par tre veckor per år så kommer deras ägare flygande från Kina.Om några av de privatplan man ser parkerade på San Jose-flygplatsen tillhör dom vet jag uppriktigt talat inte.

Men att de rikemansbarnen i Vancouver inte flyger turistklass kan vi vara rätt säkra på.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien