Politik

Massavlyssningskriget i USA: Microsoft stämmer Obama-regeringen för hemliga dataintrång

BING GOOGLE

Microsfts VD Satya Nadella.

I skuggan av Obama-regeringens kampanj mot Apple för att skapa en illegal bakdörr som inte bara kan utnyttjas av amerikanska spionorganisationer utan också av skurkstater och hackare, så stämmer nu Microsoft Obama-regeringen för deras hemliga dataintrång i datormolnen. Intrång som de individer som drabbas aldrig får reda på.

Jay Greene och Devlin Barrett skriver i Wall Street Journal: Microsoft Sues Justice Department Over Secret Customer Data Searches. Suit challenges government’s authority to secretly access information in cloud computing era

The suit, filed in the federal court here, raises a fundamental question of how easily, and secretly, the government should be able to gain access to individuals’ information in the cloud-computing era.

Critics argue that a person would know if their home or hard drive were searched by investigators, but agents now have the ability—and are using it in thousands of cases—to keep secret their searches of information stored in the massive data centers that power cloud computing.

Microsoft’s filing sets the stage for another high-profile confrontation between the government and a tech giant, after the Justice Department’s February demand that Apple Inc. bypass the security passcode on a terrorist’s iPhone. The agency dropped that effort last month after it cracked the phone with help from a third party, but the legal fight over other locked iPhones continues.

Microsoft says in its suit that it received 5,624 federal demands for customer information in the past 18 months, and nearly half—2,576—came with gag orders preventing the company from telling customers the government was looking at their data. Although the company “always complies with legally binding orders,” it said that 1,752 of those secrecy orders had no time limit, so it might never be able to tell customers that the government obtained their digital files.

Det här kommer att bli ett av de allra viktigaste arven efter president Obama, något han kommer att bli ihågkommen för i all evighet. Mannen som skapade den amerikanska massavlyssningsstaten. Som visserligen existerade redan under Bush-regeringen, men inte i den här utsträckningen.

Det bör också påpekas att svenska turister till USA ibland tvingas välja mellan att ge passkontrollörerna lösenordet till sin mobil eller också vända tillbaks till Sverige. Hur ofta det sker vet jag givetvis inte men folk har mejlar mig om att dom har blivit utsatta för det.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien