Politik

Feel the Bern, Presidentvalet i USA är redan klart, Bernie Sanders har vunnit och Hillary Clinton har förlorat

Årets amerikanska presidentval är ett av de ovanligaste i USA:s historia. Växande sociala klyftor och samhällsproblem har splittrat båda partierna och skapat en helt ny politisk situation i landet.

Splittringen inom det republikanska partiet har tilldragit sig den största uppmärksamheten, men även det demokratiska partiet är splittrat rakt i mitten, med unga nya väljare och fattiga vita väljare som flockar till den passionerade Bernie Sanders medan äldre väljare och afro-amerikaner har valt etablissemangskandidaten Hillary Clinton.

Skillnaderna mellan de båda kandidaterna kunde knappast vara större. Som Bernie Sanders, själv av judisk börd, visade när han till skillnad från Hillary Clinton öppen kritiserade den Israeliska regeringen till jubel från israeliska kritiker av Netanyahu-regeringen.

Jason Horowitz skriver i New York Times:

Criticizing Israel, Bernie Sanders Highlights Split Among Jewish Democrats

It was the sort of question — Does Israel have a right to defend itself as it sees fit? — that had often caused candidates, especially those with designs on winning a primary in New York, to produce paeans to the strength of the Israeli-American relationship and a stream of pro-Israel orthodoxy.

But Senator Bernie Sanders dug in.

“There comes a time when if we pursue justice and peace, we are going to have to say that Netanyahu is not right all of the time,” Mr. Sanders said, referring to the Israeli prime minister, amid cheers from the crowd at Thursday’s Democratic debate in Brooklyn. He added: “All that I am saying is we cannot continue to be one-sided. There are two sides to the issue.”

Jewish Democrats, like the rest of the party, have been struggling for years over the appropriate level of criticism when it comes to Israel’s policies in the occupied West Bank and Gaza. But that debate burst onto a big national stage this week thanks to Mr. Sanders, the most successful Jewish presidential candidate in history.

Mr. Sanders’s comments, in the de facto capital of Jewish American politics, buoyed the liberal and increasingly vocal Democrats who believe that a frank discussion within the party has been muzzled by an older, more conservative Jewish leadership that is suspicious of criticism of Israel.

Även om Hillary Clinton kan kravla sig fram över mållinjen så är hon redan svårt skadad och hennes chanser att vinna över de miljoner unga förstagångsväljare som har engagerat sig för Bernie Sanders är lika med noll.

Orsaken är att Hillary Clinton aldrig kan vara öppen och rakt på sak utan alltid försöker dölja saker som hon måste inse kommer att få henne att förlora valet. Som New York Times skriver på ledarplats: What Needs to Come After the New York Primary

However, on some issues, her reluctance to illuminate her thinking is mystifying. She cheers states like New York that have raised their minimum wage to $15 an hour, as Mr. Sanders wants to do nationally. But she favors a national minimum of only $12, not $15. Why? Her explanation is that a $15 wage could hurt workers in places where wages are generally lower and that the matter should be left to local governments. This contorted position makes her vulnerable to accusations that she’s less than passionate about meeting the needs of low-income families or is being pressured by special interests on the issue.

Too often, Mrs. Clinton appears defensive in answering legitimate inquiries, for which she should have sound answers. This tendency has led to some errors and has prevented her from correcting others. Her decision to use a private server for her government emails was a lapse in judgment that she has yet to explain convincingly. Criticism of her lucrative speeches to Wall Street is also legitimate. She could easily deprive Mr. Sanders of one of his strongest points if she simply released the transcripts, instead of concocting absurd reasons not to.

En grekisk tragedi om något.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Feel the Bern, Presidentvalet i USA är redan klart, Bernie Sanders har vunnit och Hillary Clinton har förlorat

 1. Christer W

  Det är nog snarare att ALLA med ambitionen att ha en ledande roll hos demokraterna i framtiden måste distansera sig från Hillary Clinton, även om hon lyckades med att kravla sig över mållinjen. Med en marginell vinst i primärvalet så kommer hon ändå se som förlorare.
  Till skillnad mot för Sanders som med en marginell vinst kommer ses som stor vinnare trots allt.

 2. Gregor

  “Även om Hillary Clinton kan kravla sig fram över mållinjen så är hon redan svårt skadad och hennes chanser att vinna över de miljoner unga förstagångsväljare som har engagerat sig för Bernie Sanders är lika med noll.”

  Men Lennart, vad säger du om möjligheten att Clinton tar Sanders som sin vicepresidentkandidat?

  1. Lennart

   Gregor, bra fråga men det lika trolig som att Hillary Clinton skulle gå med på att bli Bernie Sanders vicepresident. En vicepresident är som bekant helt utan makt och helt beroende av presidenten.

   När Hillary Clinton gick med på att bli Barack Obamas utrikesminister så insåg hon snart att allt bestämdes från Vita Huset. Hon hade ingen frihet.

   Vore Bernie Sanders i trettio eller 40-årsåldern så skulle han möjligtvis göra det i hopp om att sen själv kunna bli president. Men Sanders är en idealist som står i andra ändan av det demokratiska partiet från Clinton

   Så det kommer inte att hända.

Comments are closed.