Politik

Bottarna allt populärare i Silicon Valley, men hur viktiga kommer dom att bli?

Bottarna har anlänt och en bot är ett datorprogram som är programmerat att utföra vissa uppgifter. De mest kända bottarna kanske är pokerbotar, som spelar poker, eller Googles världsberömda Go-bot AlphaGo.

Det finns chatt-botar som kan konversera och svara på frågor inom vissa gebit, som Microsofts Tay. Botar finns också på marknaden som gräsklippningsrobotar, dammsugningsrobotar mm.

Så när Facebook och andra IT-företag här i Silicon Valley nu satsar på botar så är det ett led i utvecklingen av AI-produkter. Och att Just Facebook nu satsar så hårt på bottar är dess svidande förlust mot Google på Go-fronten, där man aldrig kunde framställa sin egen go-robot.

Robert McMillan skriver i WSJ: Facebook Hopes Chatbots Can Solve App Overload. Bots, once they become smarter, can change the way people use their phones

Right now, Silicon Valley’s hopes seem to be pinned on the prospect of a bot revolution. Alphabet Inc. ’s Google and Microsoft Corp. are pushing ahead with new bot initiatives, as are messaging companies Kik Interactive Inc. and Telegram Messenger. A crush of new startups is trying to develop the bot equivalent of a killer app.

“We’re all looking for the interaction that’s one step past us mashing on all these tiny rectangles in our pockets all the time,” said John Lilly a partner with venture-capital firm Greylock Management Corp.

Facebook is following the lead of Tencent Holdings Ltd. ’s WeChat, China’s most popular messaging app, which already lets people use bots to shop or pay bills. Facebook Messenger currently hosts more than 25 bots that provide the same kinds of services you’d find on a website or app: weather forecasts, news updates, flower deliveries. But instead of pointing, clicking or swiping, users tap and send text messages.

That could lead to new revenue for a messaging business in which Facebook has invested billions. The company is in the early stages of testing out the idea of sponsored messages, and chatbots could be an important part of that.

Det här kan komma att bli stort på mängder med området. Orsaken är att bottarna gör konversationer möjliga. Ta bokningen av flygbiljetter, villaköp, bilköp, alla inköp där man presenteras av svårnavigerade webbsidor men som kunde förvandlas till dialoger och konversationer med bottar som i sin tur är kopplade till gigantiska databaser med fakta i datormolnen.

Bottarna kunde ersätta alla appar vi måste installera för olika tidningar, produkter och affärer, i takt med att AI blir mer intelligent och användarvänligt

Bottar är populära på kommunikationsverktyget Slack och
Molly McHugh skriver i Wired om hur bottar blir allt mer användbara, tills de inom en inte alltför avlägsen framtid kanske kommer att kunna betraktas som kollegor på jobbet: Slack Is Overrun With Bot

“Bots are great at making sense out of lots of different types of information (schedules, meeting notes, documents, notifications from other business applications), and making all of that data more useful by allowing people to interact with it like they would in a conversation with a person,” says a Slack head of platform April Underwood. Slack’s bottom line: Make work better, easier, more productive. “Bots are one way to delivery on that promise.” When asked about platforms that are either anti-bot or sort of hush-hush about their existence, Slack says it’s “always been pro bot!”

Slack bots range from the obvious—bots for recognizing good work, posting photos, translating text—to the utterly inane, like playing poker. Another tells you who’s talking too much, seemingly to shut them up. There’s one to notify you each time your startup is mentioned somewhere online, streamlining that whole wasting time on the Internet thing. They absolutely can save you time.

Bottar är mycket stort och vi kommer att få höra mycket mer om dom i framtiden.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

4 thoughts on “Bottarna allt populärare i Silicon Valley, men hur viktiga kommer dom att bli?

  1. Bosse

    Hmm frågan är om inte de allra mest kända bottarna är alla spambottar som varje person som utvecklar någon typ av interaktiva applikationer för webben tvingas föra en ständig kamp emot. För i annat fall fylls ganska snart varje kommentarsfält och liknande med spam i oanade mängder. Så bottar på webben är ömsom vin och ömsom (ruttet)vatten.

    1. Lennart

      Bosse, jo absolut, och Twitterbottarna är ett bra exempel på spambottar. Men så är det väl tyvärr ofta med ny web-teknologi.

Comments are closed.