Politik

Feel the Bern, USA-valet, Bernie Sanders mot Hillary Clinton i New York, revolution eller status quo?

Idag på tisdag svensk tid håller demokraterna sitt primärval i New York. Ett primärval som borde ha hållits på helgen så att även de fattiga timarbetande väljarna också dom kunde delta. Men det här är USA och där röstar man på arbetstid, vilket gagnar etablissemanget och dom som kan ta någon eller några timmar ledigt för att rösta utan att behöva betala för det.

Hillary Clinton väntas vinna men vi vet redan att det demokratiska partiet är djupt splittrat mellan miljoner unga väljare som har flockat till Bernie Sanders och de äldre väljarna och speciellt de afro-amerikanska väljarna från sydstaterna som flockar till Hillary Clinton.

Hillary Clinton kan bara vinna nomineringen genom att förlora de unga väljarna som skulle kunna förnya det ålderstigna demokratiska partiet, och därmed kommer demokraterna också att förlora presidentvalet.

Erik Bergin skriver i SvD: Alla blickar riktas mot New York – därför är valet viktigt

Ska man tro opinionsmätningarna så vinner Hillary Clinton på tisdag. I snitt leder den forna utrikesministern och senatorn över Sanders med runt 14 procentenheter i New York.

Men Sanders har kampanjat hårt senaste veckan och gjorde bra ifrån sig i en tv-sänd debatt mellan honom och Clinton i Brooklyn i torsdags. Han drar stora skaror anhängare på sina valmöten, 27 000 såg honom exempelvis i onsdags kväll i en park på Manhattan.

Ett av Sanders problem är att hans starkaste väljarbas är ungdomar under 30 år, och det är samtidigt där som många soffliggare traditionellt finns i amerikanska val.

Det allvarligaste för Hillary Clinton, som hade väntat sig att primärvalen skulle bli en eriksgata, är att den växande kritiken från Bernie Sanders har börjat att märkbart försvaga henne. Speciellt bland oberoende väljare, och givetvis bland de miljoner unga väljare för vilka hon är ett exempel på allt som är fel med det demokratiska partiet.

Gerald F. Seib skriver i Wall Street Journal: The Damage Bernie’s Hillary Bashing May Do. Damage from attacks is starting to matter, especially in Clinton’s standing with independent voters

The answer: The damage is hardly fatal but it is starting to matter, especially in Mrs. Clinton’s standing with crucial independent voters. The specific problem isn’t merely that Mr. Sanders’s tone has turned more harsh in attacking her. The particular problem is that his critique increasingly focuses on declaring she can’t be trusted because she takes campaign contributions from big banks and big business. That is a line of attack that seems almost designed to hit Mrs. Clinton in her area of greatest vulnerability, which is voter doubts about her honesty and trustworthiness.

Perhaps of most concern to Democrats are the signs of souring views among independent voters. In January, the share of independent voters who had positive views of Mrs. Clinton stood at 35%, while 54% had negative views. In the new survey, just 20% of independent voters had positive views, while 62% had negative views.

There even is evidence of damage among soft Democrats—that is, people who lean Democratic but aren’t core partisans. Among that group, the share holding negative views of Mrs. Clinton grew to 32% this month from 21% in January.

Men det spelar egentligen ingen roll vem som vinner presidentvalet eftersom skyttegravskriget i Washington bara kommer att fortsätta. Och därmed kommer den amerikanska Atlantångaren att fortsätta att driva roderlös i ännu ett decennium. Allt medan de ekonomiska och sociala klyftorna fortsätter att öka, vård-skola-omsorg går från undermålig till katastrofal och den eftersatta infrastrukturen försämras.

Årets amerikanska presidentval visar att det amerikanska politiska systemet knakar i fogarna. Tyvärr är några mer genomgående förändringar ännu politiskt omöjliga.

En intressant och viktig utveckling är att i och med att republikanerna vägrar att godkänna en efterträdare till den nyligen avlidne HD-domaren Antonin Scalia, så har USA på bara någon månad börjat förändras mer än någon hade trott möjligt. Vilket visar att presidenten faktiskt inte har så mycket makt som man kanske tror. Hans makt balanseras av HD och kongressen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

9 thoughts on “Feel the Bern, USA-valet, Bernie Sanders mot Hillary Clinton i New York, revolution eller status quo?

 1. Denny Abtahamsson

  Statsminister Stefan Löfven (S) gläds över Hillary Clintons besked om att hon vill bli USA:s president.
  Under den gångna hösten tog hon emot honom på hennes kontor.
  – Det är en imponerande politiker, både kunskapsmässigt och erfarenhetsmässigt, säger Löfven. Slut citat. Hon har bra erfarenhet på att begå misstag. Röstade för Irakkriget. Övertalade Obama att gå in i Lybien. Hjälpte till med en statskupp 2009 i Honduras. Hon kommer att visa mer muskler än Obama så USA:s interventioner i Mellanöstern kommer fortsätta. Hon stöder miljonärerna i USA och håller tal på WallStreet för 225tusen dollar i timmen, mer än hennes motståndare, Bernie Sanders tjänar på ett år. Han är en radikal socialdemokrat medans hon är ultrareaktionär med rötter i republikanerna. Sossarna och övriga politiker har skrämmande dålig koll på vad som händer i USA. Folk är trötta på valfusk och korruption. Jag var också okunnig och positiv till Hillary för ett år sedan men efter att följt valrörelsen på Youtube har jag fått upp ögonen. Hillary ljuger så att tungan svartnar och näsan växer. Hon blir säkert “trevlig” att umgås med för Stefan och Margot på framtida cocktailparties. Sossar vakna, det går en folkrörelse av unga, arbetare, svarta, latinos m.m. över hela USA som ni inte har en aning om. Sluta titta på CNN och FoxNews som ägs av skattesmitande mångmiljonärer som så klart stöder Hillary som inte kommer röra deras förmögenheter.

  Hillary är förtjust över att ha varit a Goldwatergirl i sin ungdom. Barry Goldwater var en ultrareaktionär republikan och motståndare till medborgarrättsrörelsen. Samtidigt marcherade Bernie Sanders tillsammans med Martin Luther King. Hon skryter också över att vara god vän med en massmördare som Kissinger. Han hjälpte Pinochet och stödde mordet på president Allende. Han bombade sönder Kambodja och banade vägen för Pol Pot som startade ett folkmord. Hon beundrar Kissingers erfarenhet som utrikesminister och frågar honom ofta om råd. Hillary hjälpte Boeing att sälja 84 stridsflygplan till South Arabia, som tack för hjälpen fick Clinton Foundation 10 miljoner dollar från kungen och 900000 dollar från Boeing. Hon har blivit mångmiljonär på krig och kommer säkert att fortsätta med det. Hon jobbade hårt för ett frihandelsavtal med bl.a. Panama till stor glädje för många av hennes miljonärvänner som registrerat skabolag där. Många av dessa skattesmitare har doerat miljontals dollar till Clinton Foundation. Walmart som ägs av den rikaste familjen i USA ger sina anställda svältlöner så dom måste få socialhjälp. Hillary sitter i deras styrelse. Många tror att hon kämpar för kvinnor. Läs boken “The Clintons war on women”. Bill Clinton är en massvåldtäktsman och Hillary har skyddat honom och kallat offren: lögnaktiga slynor. Ett av offren har skrämts till tystnad genom att bl.a. hitta sin katts avskurna huvud på trappan. Hillary är en ulv i fårakläder, mera republikan än demokrat. Hon och Bill och Obama har gemensamt styrt det demokratiska partiet långt till höger. Våra Sverigedemokrater står långt till vänster om dem. Sorgligt att se hur Stefan, Margot och andra politiker är så dåligt informerade att dom stöder denna kappvändare som bara säger det folk vill höra utan innre övertygelse. Bernie Sanders har kämpat för rättvisa hela sitt liv medan hon bara tänkt på sin plånbok styrd av sitt maktbegär. Detta visar att våra socialdemokrater är en del av etablissemanget.

 2. Johnny

  Bernie got burned in New York, häxan Clinton vann överlägset. Bäst gick Trump i New York med drygt 60% av väljarna. Förhoppningar om verkliga förändringar av USAs politik ökar markant. Bort från etablissemangets destruktiva New World Order och kulturmarxistiska politik mot fungerande och självständiga nationalstater i folkens intresse. Hoppas vi får se Trump, Putin och Le Pen som presidenter samtidigt och äntligen ett slut på all destruktiv, vansinnig och utopisk kulturmarxism med feminism, massinvandring, klimatförändringar, regime change, överstatlighet, etc.

  Clinton hade bara två procent försprång över Trump i opionsundersökning nyligen, det är innebär att Trump har stor chans att vinna.

  1. San

   Åh vem orkar…

   Men jag får väl göra det.

   Nej, Trump gick inte bäst i New York, han gick inte ens nästbäst i New York.

   Trump fick ca 220000 färre röster än Bernie Sanders och ungefär hälften så många röster som Clinton. Så lycka till med att vinna New York…

   http://www.politico.com/2016-election/results/map/president

   Den där blott 2% ledningen för Clinton var i Pennsylvania. Nationellt var det länge sedan Trump var i närheten:

   http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_clinton-5491.html

   1. Lennart

    San, En viktig punkt här är att Trump vann New York för att hans motståndare Ted Cruz sågs som helt oförenlig med vad de republikanska New York-borna står för. Trump kan givetvis inte ens komma i närheten av att vinna New York i presidentvalet, men han inser nu att om han ska vinna nomineringen så måste han ändra stil, vilket är orsaken till att han har faktiskt har skaffat sig en kampanjchef, som heter Paul Manafort. Det är rätt märkligt att Trump hittills har skött så gott som hela sin presidentkampanj själv.

 3. Johnny

  Väljarna kan lita på att Clinton kommer att jobba för Big Banks och Big Business samt att hon får stöd av Big Media. Amerika är ingen demokrati utan en plutokrati. Amerika och Sverige verkar förstöras i ungefär samma takt av globalisternas massinvandring, mångkultur, feminism, politiks korrekthet och annan kulturmarxism som bryter sönder nationalstaten.

  1. Lennart

   Johnny dags för dig att flytta till Ryssland och be Vladimir Putin om politisk asyl 🙂

Comments are closed.