Politik

Glöm den självstyrande bilen, den självstyrande lastbilen är mycket viktigare

Killer truck

Den självstyrande bilen kommer att rädda miljoner liv men vi kommer att få vänta i decennier innan den blir verklighet. Till stor del för att problemet är för stort och för komplicerat och det inte finns några ekonomiska aktörer som kan visa på snabba vinster.

Men den självstyrande långtradaren är en helt annan sak. En självstyrande långtradare skulle förändra hela den väldiga speditionsindustrin genom att eliminera långtradarchaufförer och på så sätt få lastbilarna att köra dygnet runt.

Ryan Petersen skriver på TechCrunch: The driverless truck is coming, and it’s going to automate millions of jobs

A convoy of self-driving trucks recently drove across Europe and arrived at the Port of Rotterdam. No technology will automate away more jobs — or drive more economic efficiency — than the driverless truck.

Shipping a full truckload from L.A. to New York costs around $4,500 today, with labor representing 75 percent of that cost. But those labor savings aren’t the only gains to be had from the adoption of driverless trucks.

Where drivers are restricted by law from driving more than 11 hours per day without taking an 8-hour break, a driverless truck can drive nearly 24 hours per day. That means the technology would effectively double the output of the U.S. transportation network at 25 percent of the cost.

And the savings become even more significant when you account for fuel efficiency gains

Så det är den förarlösa långtradaren, i långa kolonner, som kommer att gå i bräschen för den förarlösa bilen. Och med tanke på de väldiga summor man kan tjäna på förarlösa bilar som kör i konvojer så är det bara en tidsfråga innan vi börjar se dom på motorvägarna. Som dessutom är enklare att köra på än i stadstrafik.

Kommer snart till en motorväg nära dig.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Glöm den självstyrande bilen, den självstyrande lastbilen är mycket viktigare

 1. Bosse

  Självstyrande långtradare? Tja jag kan se rubrikerna framför mig.

  “Bugg i programvaran, 170 långtradare löpte amok, 340 döda och 1400 skadade”

  “En buggfix kommer att vara tillgänglig nästa vecka” säger en representant från Microsoft som har utvecklat systemet.

  “Vi arbetar kontinuerligt med buggfixar för att öka trafiksäkerheten” Säger samme talesperson.

  😉

Comments are closed.