Politik

Tech:NYC försöker hitta nästa IT-Enhörning, dags för Sverige att kopiera?

Tags:

midtown Manhattan

Trots att New York City har en särställning som USA:s mest ikoniska stad med Wall Street, Madison Avenue, banker, transport, sjöfart och en ledande position på de flesta områden inom den amerikanska ekonomin, så finns det ett område som man fortfarande inte har lyckats etablera sig som en världsledare och det är IT-industrin. Trots många och långa försök.

Steve Lohr skriver i New York Times om hur man nu försöker fokusera på att hitta spännande uppstartsföretag som man sen kan odla: New York City Casts a Net to Catch the Next Big Start-Up

But the big hit — the next Google or Facebook or even Salesforce, a powerhouse in online services for business — has proved elusive.

To improve the odds of fostering that next big thing in New York, executives at tech start-ups, big tech companies and venture firms are creating a new policy and advocacy organization, Tech:NYC. The nonprofit will be formally announced at an event this week.

Tech:NYC has no set agenda yet. But its approach, said Julie Samuels, the executive director, will be to work early with city, state and federal officials on issues that affect tech companies, before laws are passed. Some broader issues like taxes, schools and affordable housing also help determine whether people want to work and live in a city.

“New York is in a competition to be where start-ups are going to locate and bigger tech companies are going to grow second and third offices,” Ms. Samuels said.

En strategi som även låter som skräddarsydd för Sverige. Dvs att man också i Sverige försöker identifiera lovande uppstartsföretag för att sen hjälpa dom växa.

Och inte bara i Sverige.

Och för den som undrar så är en enhörning ett uppstartsföretag som är värt mer än en miljard dollar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien